I u Moskvi su imali probleme sa brojanjem: Ažurirani podaci o broju preminulih, “odagnane sumnje”

0
Foto: Beta (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Moskovske vlasti su danas ažurirale broj mrtvih od posledica koronavirusa, u pokušaju da odagnaju sumnje u relativno mali broj preminulih u Rusiji u poređenju s drugim zemljama.

Moskovski Sekretarijat za zdravstvo je saopštio da je stopa smrtnosti od koronavirusa u tom gradu u aprilu bila između 1,4 i 2,8 odsto – zavisno od metoda računanja, što je znatno manje nego u Londonu, Njujorku i nekim drugim velikim gradovima.

Na 636 smrtnih slučajeva u aprilu direktno izazvanih koronavirusom, Sekretarijat je dodao 756, uključivši preminule koji su testirani pozitivno na koronavirus, ali je kao uzrok njihove smrti bilo registrovano nešto drugo.

Od tih 756 osoba, kod 360 je koronavirus delovao kao “katalizator” koji je doprineo pogoršanju njihovog stanja i smrtnom ishodu, naveo je Sekretarijat.

U saopštenju se navodi da je sada uračunata i smrt 169 pacijenata koji su negativno testirani na koronavirus, ali je autopsija pokazala da je ipak taj virus najverovatnije uticao na njihovu smrt.

Ruske vlasti su do sada računale samo smrtne ishode koji su bili direktna posledica virusa, a razliku u povećanju broja preminulih u odnosu na april 2019. godine ostavile su kao neobjašnjen “višak”.

To je podgrejalo sumnje ruskih i zapadnih stručnjaka koji su ocenili da su vlasti u Moskvi kao i druge u Rusiji, možda iz političkih razloga prijavile manji broj mrtvih od koronavirusa.

(Beta)