I Trudo kleči zbog rasizma: Kanadski premijer se solidarisao sa demonstrantima

0
Foto: Profimedia

Kanadski premijer Džastin Trudo, tokom antirasističkog skupa održanog u Otavi kleknuo je u znak solidarnosti s demonstrantima, prenosi N1.

Okružen obezbeđenjem s maskama, Trudo je kleknuo dok su demonstranti tražili prekid policijske brutalnosti i rasističkog ponašanja prema crncima, usred povika: ” Suprotstavimo se Trampu! Suprotstavimo se Trampu!”

Okupljanje u Otavi jedno je od nekoliko skupova planiranih u gradovima širom Kanade u znak solidarnosti s protestima u Sjedinjenim Državama koje je podstakla nasilna smrt nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda kojeg je prošle nedelje u Mineapolisu ubio policajac.

S crnom maskom preko nosa i usta, Trudo je aplaudirao i kimao glavom kad je jedan od govornika kazao da svi moraju da izaberu šta će biti – “rasisti ili antirasisti”.

Kanadski premijer koji je prošle nedelje bio prisiljen na riskantan diplomatski potez, izrazivši “užas i zaprepašćenje” zbog razvoja događaja u SAD-u i istovremeno nastojeći da ne imenuje i ne uvredi aktuelnog američkog predsednika, u međuvremenu se suočio sa sve većim pritiskom javnosti koja ga je pozvala da se javno suprotstavi Donaldu Trampu.

Trudo je u utorak 20 sekundi oklevao pre nego što je odgovorio na pitanje o Trampovoj pretnji korišćenja vojske kako bi ugušio proteste širom Sjedinjenih Država.

Umesto toga Trudo je skrenuo pažnju na probleme s kojima se susreće Kanada kada su u pitanju sistemski rasizam prema autohtonim zajednicama i rasnim manjinama u zemlji.