I Skupština Crne Gore će raspravljati o Srebrenici: Rezolucija u dnevnom redu

0
Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore

U Skupštini Crne Gore je, nakon skoro dva sata zakašnjenja, počela sednica na čijem dnevnom redu su izmene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, koje je predložila parlamentarna većina. Jedna od tačaka dnevnog reda biće predlog razrešenja ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića.

Takođe, u dnevni red je na predlog Ervina Ibrahimovića (BS) uvrštena i Rezolucija o genocidu u Srebrenici, prenele su Vijesti.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je rekao ranije da će rasprava o izmenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu trajati četiri i po sata.

U sali su poslanici vlasti i opozicije, kao i potpredsednik Vlade Dritan Abazović, sa kojim je Bečić imao sastanak uoči sednice.

Bečić je rekao i da je sednica kasnila zbog sednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Na sednici je usvojen dnevni red, koji je dopunjen Predlogom zakona o otklanjanju posledica oduzimanja uvale Valdanos, koji je dostavio poslanik Genci Nimanbegu (Albanska lista), a što je podržalo svih 76 poslanika. Danijel Živković (DPS) tražio je da prva tačka dnevnog reda bude predlog razrešenja ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića, što nije prihvaćeno.

Bečić je kazao da to nije u skladu sa Poslovnikom i da je na kolegijumu dogovoren način i plan rada.

„Prirodno je da poslanički klubovi imaju svoje favorite u podtačkama imenovanja, vaš je Vladimir Leposavić, moj bi verovatno bio da se što pre izabere novi Savet RTCG, ali držaćemo se Poslovnika, prakse i dogovora,“ rekao je Bečić.