I Šel izlazi iz energetskih investicija u Rusiji zbog rata u Ukrajini: “Bezumna vojna agresija”

0
EPA/UDO WEITZ

(Beta-AP) – Kompanija Šel saopštila je danas da se povlači iz Rusije i iz svojih zajedničkih ulaganja sa ruskom kompanijom Gasprom i povezanim firmama zbog ruske invazije na Ukrajinu.  

Šel povlači svoj udeo od 27,5 odsto u postrojenju tečkog prirodnog gasa Sahalin-II  i svoj udeo od 50 odsto u projektu Salim Petroleum Development i Gidan enerdž.

Kompanija takođe namerava da prekine svoje učestvovanje u projektu Severni tok dva.

“Šokirani smo gubitkom života u Ukrajini, za kojim žalimo, kao rezultat bezumnog čina vojne agresije koja preti evropskoj bezbednosti”, rekao je generalni direktor Šela Ben van Beurden. 

Šelov potez usledio je dan pošto je njihov rival BP objavio planove da se oslobodi svog udela od gotovo 20 odsto u kompaniji Rosnjeft, koja je pod kontrolom države Rusije. Takođe juče norveška firma Ekvinor (Eqinor) saopštila je da će zaustaviti svoje nove investicije u Rusiju i početi da prodaje svoju imovinu toj zemlji.

Šelova najveća investicija u Rusiji je njegov udeo u projektu Sahalin-II u vodama blizu ostrva Sahalin kod ruske istočne obale. Kompanija Mitsui sa sedištem u Japanu ima udeo od 12,5 odsto u tom projektu a Micubiši ima 10 odsto.