I Šekspir zna kako se ovo završava: Životni intervju Nikite Milivojevića u novom Nedeljniku

0
Fotografija: Jelena Ivanović

Univerzitetski profesor, osnivač Šekspir festa i jedan od najtraženijih i najcenjenijih pozorišnih reditelja u Evropi, tokom mnogo mračnih zimskih sati u Skandinaviji govorio je za Nedeljnik o odrastanju, pobunama, smislu, teatru, velikanima i mračnim prolaznicima, o starim i novim vladarima i svim antičkim tragedijama koje živimo već mnogo decenija.

Nekoliko stvari bilo je presudno da “Banović Strahinja” dobije poseban status devedesetih. Pre svega čuveni Jugovići iz narodne pesme, odnosno Mihizove drame, u našoj predstavi postali su beskrupulozni novokomponovani bogataši. Oni su bili direktna metafora tog užasno prostačkog vremena, nekog novog sveta koji se odnekud iznenada stvorio tih godina i na velika vrata ušao u naš život, postao naša stvarnost

I taj Šekspir, i ti ga daješ i za velike, za decu, za sve, iako nam se čini da smo sve to naučili ili da sad nemamo vremena, tebi je jedan poznati srpski političar priznao da je pogrešio što nije gledao više Šekspira?

Šekspir se u svetu dosta igra za decu, ima toliko zanimljivih, maštovitih predstava… Tako sam došao na ideju da i mi na našem festivalu napravimo jedan prateći program, “Šekspir za veliku decu”. Bilo je zaista fantastično videti kako klinci reaguju na “Romea i Juliju”, “Buru”, “San letnje noći”… Što se tiče te epizode sa našim političarem, to je bilo upravo posle premijere “Henrija VI”. On mi je ljubazno čestitao i rekao: “Eto, da sam ranije pogledao predstavu, mogao sam nešto i da naučim”. Rekao je to nekako u šali, u vezi sa izborima koji su bili, ali u tome je u stvari bilo neke duboke istine. Od Šekspira se uvek mnogo toga može naučiti, naročito o vlasti! Međutim, “vladari” uvek misle da su mudriji od Šekspira, istorije… I da je to samo prigodna fraza koja se odnosi na neko drugo vreme, okolnosti, ljude na vlasti – ali ne na njih. I sada dok ovo pričamo, ja unapred manje-više znam kakav će biti kraj i ovog vladara kojeg sada imamo, ne zato što sam nešto posebno mudar kada je reč o politici, već zato što kod Šekspira postoji odgovor.

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 3. februara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs