“I sada će u prazničnim danima biti sigurno negde na nekom kanalu prikazan prizor iz života porodice Korleone…”

0
Film "Kum", scena

To sa pop kulturom, filmovima, televizijom… potpuno je luda stvar. Da li je realno da samo desetak godina posle Aušvica, Elvis Prisli – lepi dečko sa zift crnom kosom i zulufima uvija kukovima? Deluje kao da je manje vremena prošlo od njega do sad nego od užasa Drugog svetskog rata pa do njegovog… O tome razmišljam dok vidim jedan drugi jubilej. A to je da će 2022. biti tačno pedeset godina od klasika Fransisa Forda Kopole “Kum”. Kada vratimo u rikverc isti broj godina od premijere hrapavog Brandovog glasa, dolazimo do 1922. Što deluje toliko davno, a “Kum”? Pola veka od “Kuma”. Nestvarno.

Evo i sada će u novogodišnjim, prazničnim danima biti sigurno negde na nekom kanalu prikazan prizor iz života porodice Korleone. Uz to, ne prođe godina a da u redu za šalter pošte, banke nekome ne zazvoni čuvena muzika Nina Rote iz filma i da se ovaj čovek u redu javi tihim, ali ne promuklim glasom da će nazvati kada izađe iz banke, pošte… Ili na putovanjima kroz Srbiju, po manjim mestima, najčešća imena kafića ili picerija su ili “Don” ili “Kum” i neizbežni crtež Brandove glave s otromboljenom vilicom.

A u suvenirnicama širom sveta sve se menja od Bitlsa koji prelaze Abbey Road do “Squid gamea” i “La casa de papel”, ali majice sa istim tim Brandom otromboljene vilice su stalni inventar. “Kum” je stalno tu. Kroz sve reference u pop kulturi. Jedna od najvećih zvezda hip-hopa Snoop Dogg i album “Dogfather” sa slovima identičnim slovima loga filma “Godfather”, a i samo poigravanje imenom.

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOGODIŠNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA (NA DUPLO VEĆEM BROJU STRANA) KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 30. DECEMBRA. NAREDNI BROJ IZLAZI 13. JANUARA