I Putin zaštitio SZO: “Ne želimo rušenje te organizacije zbog nečijih interesa…”

0
Foto: Beta (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Rusija je osudila pokušaje SAD da “razbiju” Svetsku zdravstvenu organizaciju, pošto Vašington optužuje tu organizaciju da je blagonaklona prema Kini i preti da će joj ukinuti finansijska sredstva.

“Mi smo protiv razbijanja (SZO), koje bi se odnosilo na političke ili geopolitičke interese jedne države, a to su SAD”, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov i dodao da postoje načini poboljšanja rada pozivajući na reforme.

Rjabkov je rekao da Rusija u tim pozivama pristupa na odgovoran i konstruktivan način i da je spremna da aktivno učestvuje u takvom radu. Zvaničnik je dodao da se Moskva protivi politizaciji “bilo čega što je povezano sa epidemijom koronavirusa”, “slabljenjem SZO i pretvaranjem te organizacije u platformu za političke obračune”.

Američki predsednik Donald Tramp optužio je SZO da je “marioneta Kine” u kojoj se krajem 2019. godine pojavio koronavirus.

Tramp je dao SZO rok od mesec dana za dobijanje značajanih rezultata u okončanju borbe protiv virusa, a u protivnom preti da će SAD, tradicionalno najveći davalac finansijske podrške, napustiti tu svetsku organizaciju.

(Beta)