I Predrag Kon bio na skupu “Skupštine slobodne Srbije”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(Beta) – Srbija “umire u tišini, mi nestajemo”, izjavio je danas na konferenciji za novinare redovni član SANU Dušan Teodorović.

Najavio je inicijalnu sednicu “Skupštine Slobodne Srbije” u Medija centru u Beogradu  u subotu, 10. oktobra u 15.00 sati, kao i potom, u 18.00, kod Filozofskog fakulteta, prvo protestno okupljanje građana i članova “Skupštine Slobodne Srbije” na skupu nazvanom “Sloboda za sve”.

Teodorović je rekao da je stanovništvo Srbije staro – 50 procenata građana ima više od 43 godine, a stopa rasta stanovništa je negativna – minus 0,5 procenata.

“Još strašnije deluju podaci Ujedinjenih nacija: broj rođenih beba na 1.000 stanovnika u Srbiji je na 206. mestu od 226 zemalja”, a po broju umrlih na 1.000 stanovnika, “Srbija se nalazi na osmom mestu – zbog toga sam rekao da Srbija umire u tišini”, rekao je Teodorović.

Istovremeno se, kazao je, dešava proces sloma obrazovanja, kulture, nauke, prosvete u Srbiji. Naveo je da stotine hiljada stanovnika imaju lažne diplome.

Odgovornost da se to promeni je i na mislećim ljudima, podvukao je on.

Na konferenciji su govorili i drugi iz Inicijalnog odbora “Skupštine Slobodne Srbije” među kojima profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković.

Ona je rekla da je ta organizacija formirana jer “građani nemaju državu i ona ne služi da im obezbedi dostojanstven život”.

“Mi živimo od danas do sutra, nas su pokrali, mi smo izgubili svako pravo”, rekla je ona.

Dodala je da je “država neprijateljska prema svojim građanima”, i da u njoj nema nezavisnih institucija, ali ima autokratije.

Penzionisani profesor Fakulteta političkih nauka, Čedomir Čupić, rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “samovoljno uspostavio piramidu uzurpacija, na čijem vrhu se nalazi on”.

” ‘Skupština Slobodne Srbije’ radiće aktivno na razbijanju straha građana, pre svega zbog gubitka posla, a radiće na izlasku iz ravnodušnosti”, rekao je Čupić.

Naveo je da članovi te organizaacije “nemaju ambiciju da postanu politička stranka, nego da se izbore za to da svaka vlast mora da prihvati kritiku i da svaka vlast mora da bude žestoko kontrolisana”.

Predsednik gradjanskog Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Savo Manojlović, istakao je da će “Skupština Slobodne Srbije” štititi pravo svakog građanina i da će biti na svakom mestu gde su prava ugrožena.

On je pozvao građane da se okupe i da se pridruže bez obzira na razlike u političkim mišljenjima jer je “ovo borba za osnovne slobode” i pozvao ih da dođu na protest u subotu.

Na skupu je bio i epidemiolog Predrag Kon, član Krznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Predstavnik “Skupštine slobodne Srbije” Savo Manojlović rekao je potom da epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon nije prisustvovao konferenciji te organizacije.

Manojlović je u emisiji “Dan uživo” na TV N1 objasnio da je skupu “Skupštine slobodne Srbije” prisustvovao epidemiolog Zoran Radovanović, a ne Predrag Kon.

Savo Manojlović je to prethodno i napisao na svom Tviter profilu.

“Netačna je vest koju su preneli neki mediji da je Predrag Kon bio na konferenciji ‘Skupštine slobodne Srbije’. Pored novinara i govornika Dušana Teodorovića i Biljane Stojković, prisustovali su Boža Prelević, Vida Petrović Škero, Dušan Petričić, Nikola Arsenić i naš najveći epidemiolog Zoran Radovanović”, napisao je Manojlović.