Nakon što su se gotovo sve predstave povukle iz konkurencije Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, to je odlučila da učini i ekipa predstave „Derviš i smrt“ Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Sve predstave su odigrane, sem komada “Zelene čoje Montenegra”, koja se nije igrala zbog glumaca zaraženih koronom.

Povlačenja iz službene konkurencije festivala usledila su zbog, kako se navodi u saopštenjima pozorišnih ekipa, učešća glumca Branislava Lečića u žiriju ili načina na koji je festival reagovao na problem.

Banjalučko pozorište uputilo je dopis upravi festivala, u kojem je tražilo da njihova predstava „Derviš i smrt”, reditelja Dejana Projkovskog, bude izuzeta iz procesa žiriranja.

„Ipak, iz dubokog uverenja da Narodno pozorište Republike Srpske mora odgovorno postupati prema svojoj publici, odlučili smo da u četvrtak, 25. novembra, kako je prvobitno planirano, pomenutu predstavu izvedemo“, navodi se u dopisu objavljenom i na sajtu festivala, a koje je potpisala Dijana Grbić, v. d. direktora tog pozorišta.

Lečić je prethodno istkao da se neće povući iz žirija.

„Ne, neću izaći iz žirija jer niko nije otkazao, reakcije su lične i svi teatri učestvuju na festivalu do kraja. Što se tiče povlačenja iz takmičarskog programa, te odluke donose uprave pozorišta i to nema veze sa festivalom. Festival završava svoj posao 26. novembra, žiri odlučuje o nagradama i ko hoće da ih primi primiće ih, ko neće neće“, rekao je Lečić, a preneo Danas.

Drugi član žirija dramski pisac Almir Imširević dao je svoju ostavku na ovoj funkciji zbog, kako kaže, neetičkog odnosa direktora festivala Jakova Amidžića prema njegovim kolegama, pozorišnim ljudima.

Glumac Rade Šerbedžija u pismu festivalu rekao je da će odžati koncert najavljen za zatvaranje festivala, ali da traži da uoči njegovog nastupa ne bude dodeljivanja nagrada, kao i da su za njega pobednici kolege koje su se solidarisale. On je kritikovao festival zbog odnosa prema umetnicima koji su se povukli iz učešća.

Na Susretima pozorišta u Brčkom, prvo se povukla iz takmičenja ekipa predstave „64“, autorke Tene Štivičić, Ateljea 212, koja je u proglasu navela da su predstavu, u režiji Alise Stojanović, odigrali iz poštovanja prema publici, ali da ne žele da njihov rad ocenjuje Branislav Lečić, član žirija.

Kako su naveli, razlog tome je što se on „aktivno uključio u podelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne, baveći se u, za njega, podobnim medijima, isključivo iživljavanjem, zlostavljanjem i u svakom smislu maltretiranjem Danijele Štajnfeld“.

Reagovao je i Lečić, navodeći da nisu tačne optužbe protiv njega u slučaju sa Danijelom Štajnfeld.

Povodom navoda da „napada grupu medija“ i „da otpužuje Danijelu“, Lečić je rekao da se radi o zameni teza i da je – njega napala grupa medija u „stravičnoj kampanji, čak i nakon službene odluke Tužilaštva“.

„Ne, ne optužujem Danijelu. Opet obrnuto. Ona je mene optužila javno, a i krivično prijavila policiji i Tužilaštvu. Ja se branim. Da li mi treba oduzeti pravo i da se branim posle svih napada i optužbi koje su pljuštale na moj račun mesecima nemilosrdno, dok sam ćutao i čekao da sve zvanično bude završeno? Ne, neću ćutati ni ostati ravnodušan, jer su i pravda i istina i pravo na mojoj strani“, rekao je Lečić.

Na sajtu Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom objavljen je zatim tekst pod nazivom „Drskost i blamaža, ali na svoj račun“, u kojem je kritikovan Atelje 212 zbog napuštanja festivala, a potom su usledili talas solidarnosti umetnika i istupanja iz konkurencije za nagrade tog regionalnog festivala.

Reditelj Dino Mustafić, čiji je komad „To nikad nigdje nije bilo“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo izveden na susretu pozorišta, uputio je pismo Direkciji ovog festivala u kojem je predložio da ove godine predstave ne budu ocenjivane. Direktor Susreta Jakov Amidžić je, međutim, odbio ovaj predlog, jer kako kaže ovaj festival ima pravila.

Kokan Mladenović, reditelj predstave „Šindlerov lift“ i pisac Darko Cvijetić povukli su se sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, ali Kamerni teatar 55, koji izvodi tu predstavu, odluku o primanju eventualnih nagrada ostavio je eventualnim dobitnicima tako da svako ima priliku da se sam izjasni da li želi da primi nagradu ili ne.

Podsetimo, glumica Danijela Štajnfeld optužila je Lečića za silovanje, ali je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo njenu krivičnu prijavu protiv glumca.

Nakon što je prigovor advokata Štajnfeld na rešenje o odbačenoj krivičnoj prijavi protiv glumca Branislava Lečića odbijeno od strane Apelacionog javnog tužlaštva početkom avgusta, oglasila se glumica, i najavila je tada da „borba za istinu nije završena“.

https://www.nstore.rs/product/crni-petak-80-popusta-38-knjiga-za-samo-2-500-dinara/
https://www.nstore.rs/product/crni-petak-pretplata-knjige/
https://www.nstore.rs/product/crni-petak-digitalno/
https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-515-od-19-novembra/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.