Ministarstvo kulture i informisanja Srbije podsetilo je, povodom reakcija na dodelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, da se to priznanje dodeljuje za životni doprinos laureata svetskoj književnosti i kulturnoj baštini, a ne za privatne stavove o različitim društveno-istorijskim fenomenima, preneo je N1.

U saopštenju se navodi da se širom sveta pravi i iskreni ljubitelji književnosti raduju i pozdravljaju dodeljivanje Nobelove nagrade Peteru Handkeu, kao najvećem živom piscu nemačkog jezika, dok iz regiona Balkana „i ponegde iz sveta sa dobro poznatih adresa stižu glasovi mržnje“.

„Ipak, donekle iznenađuje prava bujica antisrpske histerije, primitivnih invektiva, istorijskog revizionizma i izmišljotina, sve zbog okolnosti da je Nobelovu nagradu dobio pisac koji se usudio da voli i poštuje srpski narod. Oni i piscu i narodu namenjuju istu sudbinu, osudu i raspeće na nečasnom krstu svojih neistina. Ohrabrujemo ih da razmotre mogućnost da sva dela Handkea sakupe na gomilu, zapale ih i oko vatre odigraju ritualni ples uz gromko izvikivanje antisrpskih parola“, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je ocenilo da bi taj, potencijalno katarzični trenutak, pokazao čovečanstvu da poražena ideologija i postupci pokretača Drugog svetskog rata i dalje žive na Balkanu i u glavama pojedinih „lažnih filozofa i marionetskih udruženja po svetu, snažni i vitalni kao nekad“.

„I to najviše u onim klajnbirgerskim varošima, orijentalnim kasabama i srpskim provincijama koje su naciste dočekivale cvećem i karnevalskim raspoloženjem i ushitima“, dodaje se u saopštenju

Komentar(1)

  1. PAD Vizantije
    14. октобар 2019. 17:15

    Takve smislene reakcije pušimo decenijama. I ne brane oni ni Dražu, Limonova ni Petera i slične (oni su debelo plaćeni za svoj nastup kao 91 da zvezda bude prvak svetaaaaaaaa!) nego sebe i svoje zločine koje su slatko odradili! Srbski vasceli narod opljačkali! zarad profita napravili septičku jamu u kojoj caruje kancer, beda, glad, primitivizam, egoizam, bahatost, slobodno pucanje po ulicama, pljačke… ne treba vam puno napora pogledajte ko je reagovao- brani ljubitelja Zlobe, na Nobel nagradu i pogledajte im biografiju i imovinssko stanje od kad su politički aktivni?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.