I Netanjahu i njegov rival proglasili pobedu na izborima u Izraelu

0

Prema izlaznim anketama na parlamentarnim izborima u Izraelu nema jasnog pobednika. I premijer Benjamin Netanjahu i njegov rival Beni Ganc proglasili pobedu.

Centristički savez “Plavo i belo”, koji predvodi bivši šef vojske Beni Ganc, prema izlaznim anketama osvaja 37 mesta u parlamentu. Po istoj anketi Netanjahuov “Likud” osvaja 36.

To su rezultati koje je objavio Kanal 12.

Ipak, u igri je 120 sedišta u parlamentu, Knesetu, a verovatno je da će Netanijahu dobiti podršku za koaliciju.

Prema anekti koju je objavio Kanal 13, partije i Netanijahua i Ganca osvojile su po 36 mesta.

“Pobedili smo! Izrael je rekao svoje! Hvala hiljadama aktivista i više od milion glasača. Ovi izbori imaju jasnog pobednika i jasnog gubitnika. Netanijahu je obećao 40 mesta i izgubio. Predsednik sve vidi trebalo bi pozvati pobednika da oformi vlast. Nema druge opcije“, naveo je Ganc.

Nakon Ganca i Netnijahu je uradio isto, proglasio pobedu.

“Desničarski blok predvođen Likudom je izvojevao jasnu pobedu”, napisao je Netanjahu na Tviteru i zahvalio građanima Izraela za njihovo poverenje.

Najavio je da će početi da formira desničarsku koaliciju već večeras. Izraelski mediji komentarišu da su šokantne izlazne ankete uništile Netanijahuovu nadu da će pobeda biti laka. Najvažnije je međutim da ni on ni Ganc neće glatko moći da obezbede većinu u Knesetu.

Po nekim anketama Ganc jasno vodi, po drugima je trka tesna, a sve zavisi kome će predsednik Izraela Ruven Rivlin poveriti zadatak da osnuje vladajuću koaliciju, o čemu će odlučiti u roku od nedelju dana, pre jevrejskog praznika Pesaha.

Ne isključuje se ni mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva. U svakom slučaju nije jasna Netanjahuova politička sudbina iako se u štabu njegove partije u Tel Avivu uveliko slavi s obzirom, kako su rekli aktivisti, ima mnogo veću šansu da formira koaliciju.

U štabu rivalske partije je međutim rečeno da Netanijahuova koalicija nije toliko čvrsta, a ni sve male stranke koje su do sada bile s njim neće uspeti da uđu u parlament.

Poznavaoci prilika ocenjuju da se desila velika promena u Izraelu s obzirom na tako veliki uspeh stranke koja do pre nekoliko meseci nije postojala, a suprotstavila se partiji koja je neprekidno vladala čitavu deceniju bez prekida.

Pravo glasa na ovim izborima imalo je 6,4 miliona Izraelaca. Izraelski mediji još nisu objavili koliko glasača se odazvalo izborima, a poslednji podatak u 20.00 je da je izlaznost bila 61,3 odsto. Izraelski Arapi su uglavnom bojkotovali izbore i njihov odziv je bio jako slab, rekli su ispitivači javnog mnjenja.

Na izborima je bilo i nekoliko drugih iznenađenja, navodi AP, jer je Laburistička partija koja je osnovala Izrael po izlaznim anketama spala na manje od deset poslanika.

Ultranacionalistička partija Zehut koja je privukla pažnju jer se zalagala pored ostalog za legalizaciju marihuane po tim anketama izgleda nije ušla u Kneset.

Izbori su umnogome smatrani referendumom o Netanijahuu koji je ukupno 13 godina na vlasti, a preti mu optužica za korupciju.