I Moskva želi da razgovara o ljudskim pravima, ali i o napadu na Kapitol: “Odgovorićemo na sva pitanja američke strane, pitati za probleme koji postoje u SAD”

0
(Beta/AP Photo/Pavel Golovkin, Pool)

(Beta-AFP) – Rusija je danas navela da želi da na prvom sastanku Vladimira Putina i Džoa Bajdena 16. juna bude reči o ljudskim pravima i procesuiranju napadača na Kapitol 6. januara.

“Spremni smo da razgovaramo i nemamo tabu teme. Razgovaraćemo o onome što smatramo neophodnim i bićemo spremni da odgovorimo na sva pitanja koja američka strana pokrene. To se odnosi i na ljudska prava”, rekao je na konferenciji za novinare šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je dodao da je Moskva “spremna” da razgovara o “problemima koji postoje u SAD”, dodajući da je “veoma zainteresovana za procesuiranje optuženih za nerede 6. januara”, kada su pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa upale u Kapitol hil gde je sedište Kongresa.

U SAD se događaju “veoma zanimljive stvari, iz perspektive ljudskih prava, iz perspektive prava opozicije prava, iz perspektive zaštite opozicije”, rekao je Lavrov, odgovarajući na pitanje novinara da li je Moskva spremna da razgovara o opoziciji i situaciji u oblasti ljudskih prava u Rusiji.

Bajden juče obećao da će reći Putinu da SAD neće “stajati skrštenih ruku” dok Rusija “krši” ljudska prava.

Odnosi SAD i Rusije su na najnižem nivou zbog neslaganja oko glavnih meĐunarodnih pitanja, zbog međusobnog proterivanja diplomata, optužbi za mešanje u izbore, špijunažu i sajber napada koji se pripisuju Moskvi.