I Moderna blizu objave podataka o vakcini: “Biće u rangu 90 odsto efikasnosti, možda 89, možda 96 odsto”

0
Profimedia

Moderna Inc saopštila je u sredu da ima dovoljno podataka za prvu privremenu analizu kasne faze ispitivanja eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa, što bi trebalo da pomogne u utvrđivanju učinkovitosti vakcine.

Iz Moderne su rekli da pripremaju informacije za predaju nezavisnom odboru za nadzor sigurnosti podataka koji će razmotriti rezultate i dati preporuke. Nisu doduše rekli kada planiraju da objave podatke.

Kompanija je u saopštenju istakla kako je zabeležila značajan porast broja slučajeva koronavirusa među učesnicima ispitivanja jer je stopa zaraze porasla širom Sjedinjenih Država. Zbog velikog porasta slučajeva, analiza će obuhvatiti znatno više od 53 slučaja infekcije, što je bio cilj prve analize.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči rekao je da bi Moderna mogla imati podatke u roku od “par dana” ili “nešto više od nedelju dana”.

Visok stepen učinkovitosti imao bi smisla jer je “gotovo identičan” eksperimentalnoj vakcini kompanije Pfizer Inc, rekao je Fauči.

“Možda neće biti 95 odsto, možda će biti 90 odsto, 96, ili 89 posto, ali biće u tom rangu”, dodao je.

Pfizer je u ponedjeljak rekao da je vakcina na čijoj proizvodnji rade efikasna u više od 90 odsto slučajeva, znatno više od najmanje 50 odsto učinkovitosti što traže regulatori.

Moderna koristi sličnu RNA tehnologiju kao Pfizer.