“I Memorandum SANU je bio ‘non pejper’. Mi u BiH to dobro pamtimo…”

0
Michal Cizek / AFP / Profimedia

 (Beta) – Potpredsednik Predstavničkog doma parlamenta BiH i bivši predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) izjavio je danas da patriote BiH neće dozvoliti da se u BiH dogodi “još jedan SANU memorandum”, za koji se smatralo da je bezazlen.

Uoči redovne sesije “Kruga 99” Zvizdić je rekao da će govoriti o – “non-pejperu” i terminu “mirni razlaz”.

Zvizdić je naveo da trenutno dva “non-pejpera ” o BiH, koji su pisali drugi, dodavši da su u pitanju dva različita teksta, sa zajedničkim imeniteljem – nesumnjivim mešanjem u unutrašnje poslove suverene i samostalne Bosne i Hercegovine.

“Želimo poručiti da smo mi u BiH sposobni da u potpunosti odlučujemo o našoj sudbini, a države susedi nam mogu pomoći na našem putu ka EU, ali ne i bespotrebno otežavati taj posao. Njihovo ponašanje nije u skladu sa evropskim vrednostima koje i sami podržavaju”, rekao je on.

Dodao je da je svojevremeno memorandum Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) posmatran kao bezazlen papir, a da je, kako je ocenio, bio izuzetno opasan i poguban.

“Mi u BiH dobro pamtimo šta je bio jedan ‘non-pejper’, poput onog SANU-a, dokument koji je predstavljen kao neobavezujući akademski tekst da bi se kasnije ispostavilo da je on bio inspiracija za masovne zločine, proterivanja i genocid u Srebrenici. To je nešto što patriote BiH neće više dozvoliti”, istakao je Zvizdić.

Govoreći o navodnom slovenačkom “non-pejperu”, koji prognozira postojanje tri velike države, pri čemu bi očigledno morale nestati Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija, Zvizdić je istakao da je to naišlo na oštra reakcije medjunarodne zajednice, te da su SAD i Nemačka jasno naglasile da nema promena granica na Zapadnom Balkanu i da rukovodstva tih zemalja treba da se okrenu izgradnji bolje saradnje.

Govoreći o terminu “mirni razlaz” u BiH, Zvizdić je upozorio da taj termin učestalo koristi srpski član Predsednišva BiH Milorad Dodik, jer je “shvatio da su secesija i separacija presnažni termini koji bi mogli dovesti BiH u ozbiljne probleme”.

“Mislim da je taj termin kardinalna greška koja otvara Pandorinu kutiju. To je složenica koju je Dodik ubacio u medijski javni prostor. To je samo pacifistička zamena za otcepljenje Republike Srpske”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, očito je da su autori tog termina shvatili da je secesija jaka reč i da bi mogla dovesti do rata, pa su to zamenili terminom “mirni razlaz”.