I Liban se uključio u sukobe? “Šest raketa ispaljeno na Izrael iz te države, usledio odgovor artiljerijskom vatrom”

0
Amit SHABI / AFP / Profimedia

(Beta) – Šest raketa ispaljeno je kasno sinoć iz Libana na Izrael, ali su one pale na libansku teritoriju, a izraelska vojska je odgovorila artiljerijskom vatrom, javljaju izraelski mediji.

Rakete su aktivirale sirene za raketnu uzbunu u pograničom području i vojska je naredila da se u mestima udaljenim do 2,5 kilometra od severne granice Izraela otvore skloništa.

Izveštaja o ranjenim nije bilo, a libanski vojni izvor je potvrdio za Frans pres da je nekoliko raketa tipa Grad ispaljeno iz područja Šeba farmi u južnom Libanu u pravcu Izraela.

Izraelska vojska veruje da je mala palestinska frakcija, a ne ekstremistički proiranski Hezbolah, odgovorna za napad, rekao je danas vojni portparol Hidai Zliberman.
Kako se procenjuje ispaljivanje raketa i minobacačkih projektila iz Libana će se po svoj prilici nastaviti dok traju sukobi izraelske vojske i palestinskih ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze.

Mirovne snage UN u Libanu su jutros rekle da je pogranično područje sada mirno.

Bio je to treći slučaj ispaljivanja raketa sa teritorije severnih izraelskih suseda dok se žestoki sukobi između Izraela i ekstremista u Gazi nastavljaju osmi dan zaredom usred protesta arapskog sveta protiv izraelskih akcija tamo i u Jerusalimu.

Tri rakete ispaljene su na Izrael iz Sirije u petak uveče, nekoliko sati pošto je libanski Hezbolah saopštio da je jedan pripadnik te šiitske organizacije ubijen izraelskom vatrom tokom protesta na granici.
U četvrtak su izraelski vojnici ispalili tenkovske granate kao upozorenje grupi demonstranata koji su probili graničnu ogradu kraj Metule i podmetnuli požar, rekla je vojska.Liban je saopštio da je poginuo jedan 21-godišnji mladić.

Nije međutim uspostavljena veza između raketne vatre i pogibije mladića na demonstracijama, ali izraelski mediji podsećaju da su Hezbolah i druge milicije koje podržava Iran napadale Izrael sa sirijske teritorije.

U četvrtak su tri rakete ispaljene iz Libana ka Izraelu i sve su pale u more. Portparol Hezbolaha izjavio je za libanske medije da ta organizacija ne stoji iza napada.

Izrael u Siriji vodi kampanju koja traje skiro deset godina u cilju da spreči Iran i  njegove saveznike, uključujući Hezbolah da osnuju baze za napad na jevrejsku državu i prebacuju oružje.