I kriminal i prevara, i ljubav i žudnja, i političke ujdurme i ćutljivi vodoinstalater: “Plastelin”, prvi roman Ivana Đurđevića

0
Foto: Promo

Iz štampe je nedavno izašao “Plastelin”, debitantski roman Ivana Đurđevića, dugogodišnjeg novinara u brojnim beogradskim redakcijama, u izdanju “Portalibrisa”.

Đurđević je u središte napete priče smestio “malog čoveka”, vodoinstalatera iz Beograda, oko koga se pletu dešavanja sa svim odlikama trilera.

U jednom sasvim običnom danu život ćutljivog vodoinstalatera Martina Vaša okrenuće se naopačke: saopštavaju mu da su njegova supruga i njen ljubavnik brutalno ubijeni. I da je on glavni osumnjičeni. “Proces” ga vodi na putovanje kroz njemu potpuno nepoznat svet koji kreira čudni, crni, mršavi čovek iz senke. Ima posla sa korumpiranim inspektorom, advokatom sumnjivih namera, medijskim mogulom i lažnim “guruom”. Nalazi se pred iskušenjem da postane sasvim drugačija osoba. Sve to ga tera da se prvi put zapita: ko je, koja mu je uloga u svetu u kojem živi, šta traži od života, a šta život traži od njega? Zagonetka Martinovog slučaja zapravo skriva mnogo veću tajnu o sistemu koji ima moć da raspolaže životom svakoga od nas.

“U središtu priče je tzv. običan, jednostavan čovek, Beograđanin koji bez naročite krivice-zasluge prolazi štošta bivajući i junak i žrtva i … prepliću se triler, špijunske službe, svakovrsni likovi, političke ujdurme, na sceni i iza nje, kriminal, prevara, ljubav, žudnja, potreba za ljudskošću, manipulacija…”, napisala je u svojoj preporuci u Blicu Tatjana Nježić.

“Kroz to se”, nastavlja ona, “prelamaju slojeviti uvidi u (ne)moguću borbu sa, što bi rekao Rastko Petrović, silama nemerljivim vremena našeg kome je ključna odrednica ne samo odsustvo morala i vrednosnog sistema, već i njihovo proterivanje kao nepotrebnih i prevaziđenih, što se potom pretvara u virus koji doslovce kancerogeno hara. Sočna, muška knjiga.”

O romanu je pisao i kultni rok kritičar i publicista Predrag Peca Popović.

“‘Plastelin’ je stvarnosna fikcija, hibridno ostvarenje koje spaja iskustvo viđenog, znanog i pretrpljenog življenja u Srbiji: kriminal i politiku, ljubav i prevaru, filozofiju sa silom diplomatskih interesa. Pri tome Pisac ne istražuje samo ambijent zločina i kasnije komponovanje kažnjavanja nevinog već se bavi sve sudbonosnijom ulogom medija u vremenu opštih manipulacija gde stradaju ljudi, vere i države”, napisao je u svojoj recenziji Peca Popović, uz napomenu da je lavirint ove knjige “prepun misterija, neizvesnosti i neočekivanosti”.

“U posebnoj umetnosti pisanja, koju odlikuje precizan jezik i majstorski izvedena priča, Ivan Đurđević demonstrira razumevanje fenomena XXI veka. Baš zato svoju novelu ne završava konvencionalnim ‘srećnim krajem’ gde se zadovoljava biblijska pravda i uspostavlja red”, zaključuje Popović.