Bivša predsednica Kolinda Grabar Kitarović reagovala je na nedavne izjave Miroslava Škore i Nine Raspudića i pobačaju u slučaju žena koje su silovane.

„Pridružujem se svim ženama koje ovim ‘nepristojni’ činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti vekovima unazad. Prošlo je vreme kad je žena sedela u ćošku i čekala šta će ‘baja’ reći. Uvek sam bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritiska, bez stigmatizacije i uslovljavanja, posebno u najosjetljivim životnim situacijama poput silovanja.“

„Stoga i ja u znak podrške dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju“, rekla je bivša predsednica Kolinda Grabar Kitarović ekskluzivno za Jutarnji list i poslala fotografiju sebe kako pokazuje srednji prst.

Miroslav Škoro izjavio je da bi se žena, ako zatrudni nakon silovanja, morala dogovoriti sa porodicom će učiniti, a Raspudić je tokom sučeljavanja sugerisao da pobačaj ne bi trebalo dozvoliti ni silovanim ženama.

Nakon tih je izjava usledila lavina reakcija na društvenim mrežama, a danas se o tome putem Fejsbuko glasila i hrvatska ministarka obrazovanja Blaženka Divjak. Ona je rekla da je zgrožena takvim izjavama.

„Treba biti potpuno jasan – radi se o sadističkom ponižavanju žena, kao i njihovih prava te nedopustivom iskorišćavanju bolnih osobnih trauma u političke svrhe. Otkud im obraz da, kao muškarci, uopšte zamišljaju nametati ženama kako bi se trebale osećati ili kako bi trebale razmišljati ili čije bi mišljenje trebale tražiti u bilo kojoj situaciji vezanoj za njihov život. Valjda je sledeće na dnevnom redu da žene mogu glasati uz konsultacije s (muškim?!) članovima porodice. To nije poruka koju mladi treba da slušaju u 2020. godini. Hrvatska kakvu ja vidim je otvorena, saosećajna i tolerantna Hrvatska, a ne Hrvatska u kojoj se propituje mogu li žene racionalno rasuđivati, napisala je Divjak na svom Fejsbuku.

Među prvima je na Kolindinu fotografiju i poruku reagovala bivša premijerka Jadranka Kosor, prenosi „Indeks“.

„Gospoja sad pokazuje kao srednji prst. Marinom mužu nije ga pokazala nego je s njim pevala. Kao što je pevala mizoginom gradonačelniku koji je rekao da bi bio dobra žena jer bi svima dao“, napisala je Kosor na Tviteru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.