I Hrvatska uzima vakcinu Sputnjik V, dogovoreno oko dva miliona doza

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Ministar zdravstva Hrvatske, Vili Beroš izjavio je sinoć da je s Rusijom dogovorena saradnja i da je na struci da nađe način interventnog uvoza ruske vakcine “Sputnjik V” u Hrvatsku.

“Ne znam je li dovoljno siguran način koji je upotrebila Mađarska. Oni su pribegli privremenoj upotrebi neodobrene vakcine što znači da postoji mogućnost razvoja odredjenih nuspojava”, rekao je Beroš za Novu TV o ruskoj vakcini.

Ministar je rekao da bi bilo optimalno da Evropska agencija za lekove (EMA) odobri tu vakcinu i dodao da je sve više dokaza da je ruska vakcina delotvorna.

“Ruski ambasador mi je rekao da dozvolu EMA-e očekuju možda početkom aprila, ali o tome će me redovito obaveštavati”, naveo je Beroš.

Dodao je da Hrvatska agencija za lekove (HALMED) može u saradnji s Evropskom agencijom da proceni vakcinu za dva-tri dana, kao i da u slučaju da sve bude u redu, ruska vakcina može vrlo brzo da dođe u Hrvatsku.

Portal Indeks je objavio da Hrvatska neće čekati da EMA odobri rusku vakcinu, već će to “u najskorije vreme” učiniti Hrvatska agencija za lekove.

Pozivajući se na izvore bliske Vladi, taj portal piše da bi u Hrvatsku već u sledećim sedmicama moglo da stigne i do dva miliona doza ruske vakcine.

Indeks navodi da je sve dogovoreno u diplomatskim razgovorima, ali da pre uvoza preostaje rešavanje regulatornih pitanja koja su uslov za to da “Sputnjik V” dodje u Hrvatsku.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedeljak da je Rusija spremna da dostavi Hrvatskoj vakcinu “Sputnjik V” i da se s Hrvatskom agencijom za lekove razmatra šta se pravno može učiniti, a poštujući pravnu tekovinu EU.