I G7 apeluje na Belorusiju: “Okončajte migrantsku krizu…”

0
(Maxim Guchek/BelTA via AP)

(Beta-AFP) – Zemlje G7 pozvale su danas Belorusiju da odmah okonča migrantsku krizu na granicama Evropske unije, optužujući je da nastoji da “odvrati pažnju” od kršenja medjunarodnog prava i ljudskih prava koje sprovodi režim u Minsku.

U zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova Velike Britanije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Nemačke, Italije, Japana i Evropske unije osudjuje se “orkestracija ilegalne imigracije” koju beloruski režim sprovodi preko svojih granica.

G7 apeluju na režim u Minsku da “odmah prekine svoju agresivnu i eksploatatorsku kampanju kako bi se izbegle nove žrtve i dalja patnja”.

“Postupci beloruskog režima predstavljaju pokušaj da se odvrati pažnja od njegovog stalnog nepoštovanja medjunarodnog prava, osnovnih sloboda i ljudskih prava, uključujući prava sopstvenog naroda”, navodi se u saopštenju.

Izraivši “solidarnost” sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom, zemlje G7 su zatražile od Belorusije da odobri medjunarodnim organizacijama isporuku humanitarne pomoći.

Nekoliko hiljada migranata, većinom sa Bliskog istoka, danima su po ledenim temperaturama na granici izmedju Belorusije i Poljske, u nadi da će moći da udju u Evropsku uniju.

Zapad optužuje Minsk da je orkestrirao ovaj priliv migranata kao odgovor na sankcije Belorusiji uvedene nakon gušenja opozicionog pokreta 2020. godine u toj zemlji.

Poljska, kao i druga dva evropska suseda Belorusije, Litvanija i Letonija, odbijaju da prihvate hiljade migranata.