I Fajzer traži odobrenje treće doze svoje vakcine: “Posle šest meseci od revakcine raste rizik…”

0

Pfizer planira da traži od američkih regulatora da odobre dodatnu dozu njihove vakcine u narednih mesec dana, rekao je u četvrtak prvi čovek naučnog tima ove kompanije.

Saopštenje je zasnovano na dokazima o većem riziku od ponovne infekcije šest meseci nakon inokulacije i zbog širenja vrlo zaraznog Delta soja koronavirusa.

“Spremni smo za dodatne doze ako i kada nauka pokaže da su potrebne”, rekli su američka Uprava za hranu i lekove (FDA) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u zajedničkom saopštenju kasno u četvrtak.

Dolsten iz Pfizera je rekao da je nedavno zabeleženi pad efikasnosti vakcine u Izraelu uglavnom posledica infekcija kod ljudi koji su vakcinisani u januaru ili februaru.

Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je da je efikasnost vakcine u sprečavanju infekcije i simptomatskih bolesti u junu pala na 64%.

„Vakcina Pfizer je visoko aktivna protiv Delta verzije“, rekao je Dolsten u intervjuu. Ali nakon šest meseci, rekao je, „verovatno postoji rizik od ponovne infekcije jer antitela, kako se predviđa, nestaju“.

Izvršni direktor kompanije Pfizer, Albert Bourla, rekao je čak da će ljudima verovatno biti potrebna dodatna doza vakcine svakih 12 meseci – slično godišnjoj vakcinaciji protiv gripa.