I Evropska komisija o projektu Jadar: “Rio Tinto je socioekonomska prilika za Srbiju”

13
(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/EV)

(Beta) – Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero izjavila je da je projekat Jadar kompanije Rio Tinto veoma dobra prilika za socioekonomski razvoj Srbije, pod uslovom da poštuje najviše ekološke standarde, prenela je danas televizija N1.

“Pozdravljamo najavu Vlade Srbije da će na ovom projektu primeniti najviše standarde u zaštiti životne sredine. Podrška EU Srbiji uslovljena je njenim regulatornim okvirom i praksama, koje su u potpunosti usklađene sa ekološkim pravilima EU, uključujući upravljanje otpadom i vodama”, rekla je Ana Pisonero televiziji N1.

Portparolka EK je navela da će EU nastaviti da pažljivo prati projekat kompanije Rio Tinto, koja planira da otvori rudnik u blizini Loznice radi eksploatacije minerala jadarit, sa visokim koncentracijama litijuma i bora.

Ana Pisonero je dodala da EU podržava Srbiju u njenim naporima da privuče partnere iz Evropske unije i investicije, u cilju stvaranja održivih i integrisanih lanaca vrednosti sirovina i baterija.

Brojne organizacije i građani Srbije protive se projektu kompanije Rio Tinto, uvereni da će uništiti životnu sredinu. Taj projekat je povod za demonstracije i blokade puteva, najavljene i za sutra širom zemlje.

13 KOMENTARA

 1. ЗЛИКОВЦИ ЗА СВА ВРЕМЕНА. И ми хоћемо у ЕУ?! БОГ све види, зато и јесу КАПУТ!!!

 2. Kopajte vi po vašim zemljama, evo u Nemačkoj ima pet puta više litijuma, eto prilike za Nemačku auto industriju električnih automobila i za celu evropu.
  Mi ćemo ipak da gajimo voće i povrće umesto litijuma od kojeg će korist imati samo pojedinci iz vrha vlasti dok ostatak naroda će imati crvene reke i zatrovanu zemlju do kraja sveta.

 3. Imajući u vidu sa litijuma ima i po EU baš lepo od njih što nam daju ovu priliku. Medjutim, nikako da se otrgnem utisku da nam uvaljuju nešto, jer nekako kada god nam je bilo teško ne što nisu bili tu već su bili izvor naših teškoća.

 4. Rio Tinto će zagaditi pola Srbije, nama ne treba trovačnica mi smo siromašna zemla, ne trebaju nam veće muke nego do sad. Rio Tinto adio Serbieja napolje trovači možete u Nwmčku ili u Češku, bama niste potrebni!!!

 5. Odlična prilika da EU dobije litijum, ali da se ne kopa po EU i da se ne truje EU…već Srbija. Skuplje bi nas koštalo da pustimo Rio Tinto. Tako da zaista verujem da ćemo oko ovoga ostati jedinstveni-ne treba nam ova sociekonomska prilika. Ne moramo da se slažemo oko drugih stvari ali svi želimo čistu zemlju i vodu da nam raste zdravo povrće i voće, a ne zatrovano.

 6. Rio Tinto je odlična prilika da Rotšildi i zapadne ekonomije dobiju ono što im treba,sačuvaju svoju prirodu ,a dodatno unište već ojadjenu Srbiju,ruskog mlađeg brata,iliti trn u oku zapadnim hegemonistima,kao što su to započeli 99-e sa njihovim milosrdnim andjelom!!

  • Tačno! A drugo, ova banda na vlasti je toliko zadužila zemlju, da nešto mora da proda!

 7. Pogledajte na šta liči Beograd, Zlatibor, Kopaonik. Zakon i urbanizam bačeni u zapećak. Pogledajte nacionalne parkove koji bi trebalo da su strogo zaštićeni. Kako da verujemo u bilo koje obećanje ove vlasti? Kako da verujemo u poštovanje zakona? Stop potencijalnom uništavaču prirode Srbije.

 8. Pa kad je to tako dobra ekonomska prilika, zasto je nijedna evropska drzava ne iskoristi? Nego Srbija da odradi prljavi deo posla a ostali da skinu kajmak

 9. Ako je nama prilika, zašto nije i Nemcima? Koliko sam shvatio, oni imaju više litijuma nego mi?

 10. Хвала,али не хвала! Копајте ви мало по вашим ливадама,нас оставите на миру!

 11. Уф, добро је, а ми мислили да неће бити поштовани максимални еко стандарди, као ни приватна својина или основно демократско право референдума већине од бар половине грађана.
  Чек’ мало, који је то успешан пројекат био реализован под патронатом ЕК у Србији, а да није искључиво из области “нових” нових људских права и правне државе али у одређеној сфери њихових интереса?

Comments are closed.