Profesor dr Miodrag Stojković, genetičar i vlasnik poznate specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu, otišao je na Harvard, gde se trenutno bavi istraživanjem matičnih ćelija, a za Nedeljnik je sada prvi put govorio o pravim razlozima napuštanja Srbije.

Stojković je u maju 2005. prvi u svetu klonirao ljudski embrion u naučne svrhe i od tada važi za jednog od najperspektivnijih naučnika u oblasti humane genetike. Ima indeks naučne kompetentnosti (H-indeks) 60 prema kojem je treći na listi najboljih naučnika u našoj zemlji. Na njegovoj klinici za lečenje steriliteta u Leskovcu „Spebo medikal“ dosad se rodilo oko 800 beba. I otuda komentari da „nismo smeli da dozvolimo“ da takav naučnik ode iz zemlje.

Kako mu sada sada, posle nekog vremena i sa distance izgleda Srbija, kaže:

„Boston je grad nauke. Harvard je i ove godine na prvom mestu Šangajske liste. Raditi u okruženju gde je radilo ili i dalje radi 158 nobelovaca, 48 dobitnika Pulicerove nagrade – preko puta je Tehnološki institut (MIT) sa 93 nobelovca – sa laboratorijama, bibliotekama, uslovima za rad koji ne samo da su fantastični već i svakome dostupni… Da ne govorim o svakodnevnim predavanjima najpoznatijih naučnika, o interakcijama i saradnjama koje se vrlo brzo stvaraju, sve sa jednim ciljem: što više znati, biti brži i bolji od ostalih. Zato nije čudo što ovde dolazi ceo naučni svet, a od 20.000 studenata nastaju vrhunski stručnjaci.

Raduje što ima i naših studenata i mladih naučnika. Možda u Srbiji ne možemo da imamo Harvard, ali kada bismo mladima ponudili pristojne uslove za rad, mnogi od njih bi svoju karijeru nastavili kod kuće. Zato Srbija, sa mizernim budžetom za nauku i obrazovanje, izgleda kao zemlja koja poduprta na štap kaska za drugima koji već lete. I zato je još više nerazumljiva politika jarbola, diznilendskih megaspomenika, stadiona i pogrešno trošenje para. I da se popnemo na najveći jarbol na svetu, ovi koji lete će i dalje biti nedostižni.

Da se razumemo, nisam ogorčen, već mi teško pada da prihvatim činjenicu da kod kuće za nauku nema razumevanja“.

Profesor Miodrag Stojković u intervjuu za Nedeljnik pričao je i o smeni na fakultetu u Kragujevcu, padu BU na Šangajskoj listi, akademskoj zajednici, stanju nauke i obrazovanju u zemlji, odlasku mladih talenata i društveno-političkom stanju u Srbiji…

CEO INTERVJU U ŠTAMPANOM IZDANJU NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD 22. AVGUSTA ILI NA NOVINARNICA.NET.

Naslovna strana novog Nedeljnika

Komentara

 1. stefan
  22. avgusta 2019. 10:24

  Ode ovakav čovek i stručnjak. Ovo normalni ljudi u Srbiji diktatoru nikad neće ni oprostiti, ni zaboraviti.

 2. Владимир
  22. avgusta 2019. 20:43

  Вратиће се сви кад коначно оде и Никола Којо

 3. John
  22. avgusta 2019. 21:09

  Meni se cini da ima malo veze i sa politikim angazovanjem provesora, kada su njegovi pali, shvario je da neće moći da bude ministar zdravlja ili nešto drugo, sa druge strane sva finansiranja su mu stopirana tako da je u sustini pobegao jer su njegovi politicni igubili bitku

 4. joj
  28. avgusta 2019. 15:46

  vazno je bitzi živ i sretan. Takmičenje je za mlade zelene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.