Zoran Milanović je i zvanično inaugurisan i od danas je predsednik Republike Hrvatske. On je na inauguraciji održao i govor…

„Zahvalnost onima koji su ovaj posao i dužnost obavljali pre mene, predsedniku Tuđmanu kojeg nisam poznavao, predsedniku Josipoviću, Mesiću i gospođi Grabar-Kitarović koji su dali maksimum od sebe, svako na svoj način, ali sam uveren s jednim zajedničkim nazivnikom, a to je dobra vera“, započeo je Zoran Milanović svoj govor na prijemu u Pantovčak.

„Jedan od, po mom mišljenju, vodećih mislilaca današnjice ovih je dana rekao da se budućnost može osigurati tako da se zaista sačuva nezavisnom od želja većine birača kao i da se želja većine birača sačuva nezavisnom od istine. Izbori nisu metoda za pronalaženje istine i apsolutne istine. Oni su metoda za postizanje kompromisa između brojinih želja različitih ljudi“, rekao je Milanović.

„Dame i gospodo, molim vas zrno razumevanja za svoje buduće greške, biće ih. Jer te greške nikada neće biti namerne, s namerom da nekoga povrede ili ponize. Uložiću sve što znam da iz tog zrna poverenja izraste mandat od koristi svim građanima Hrvatske. Pritom ne pristajem na to da je greška kada se razilazimo u mišljenjima i stavovima“, nastavio je.

„Boriću se da lošu praksu da se ljudima osporava patriotizam i dobre namere u borbi za Hrvatsku prokazujem, jer nas ta praksa nažalost prati kao, kako bi Tin Ujević rekao, kao mramorna gromada, kao tamna sena već 30 godina. Učiniću sve da to prestane. Patriotizam je za razliku od sirovog nacionalizma kritička privrženost i negacija isključivosti. Patriotizam je stalno i uporno nastojanje na afirmaciji onih aspekata državnosti koje su naše društvo i naše živote učinili i čine boljima, sadržajnijima, nadahnutijima. Što bude širi i nijansiraniji taj spektar privrženosti Hrvatskoj, to će naša zemlja biti bolje mjesto za život. Patriotizam podrazumeva neizbrisivo sećanje muškarcima, ženama i deci koji su dali živote, patili i poginuli za našu slobodu u Domovinskom ratu kao i u onom prethodnom ratu u antifašističkoj borbi. Patriotizam je svest i naša svest o trijumfalističkim posrnućima koja su nažalost ponekad pratili naše pobede u ratovima pri čemu ne treba uvek upoređivati i izjednačavati ta postignuća, ratovi su gotovi“, istakao je Milanović.

Rekao je kako svaki građanin u Hrvatskoj treba da se oseća prihvaćeno, prenosi Večernji list.

„Danas je naša obaveza i odgovornost u tome da se nijedan građanin naše države ne oseća uplašenim, diskriminisanim, ili na bilo koji način isključenim zbog činjenice da je drukčija ili drukčiji. Kad kažem drukčija, mislim na to i slabija, malobrojnija i to prema više kriterijuma, rodnom, nacionalnom, polnom, seksualnom, radnom, starosnom. To je patriotizam zasnovan na najvišim vrednostima našeg Ustava i ako hoćete puke ljudskosti, a ne na mitovima, prošlim traumama i predrasudama“, rekao je između ostalog Milanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.