Jemenska pobunjenička grupa Huti nije izvela napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji u septembru, navodi se u poverljivom izveštaju UN-ovih nadzornika sankcija u Jemenu, u koji je Rojters imao uvid.

U izveštaju se navodi da su Abkaik i naftno polje Kurais napadnuti iz smera sever – severozapad i sever – severoistok, „a ne s juga, kao što bi se moglo očekivati u slučaju lansiranja s jemenske teritorije“.

Istražitelji su naveli kako sumnjaju da bespilotne letelice i kopnene rakete koje su korišćene u napadu 14. septembra „imaju dovoljan domet da bi bile lansirane s jemenske teritorije pod nadzorom Huta“.

Istražitelji, koji nadziru sankcije Jemenu, takođe su naveli kako ne veruju da je „to relativno sofisticirano oružje razvijeno i proizvedeno u Jemenu“. Pritom, nisu imali zadatak da utvrde ko je odgovoran za napad, javlja Rojters.

SAD, evropske sile i Saudijska Arabija optužile su Iran za napad 14. septembra na saudijska nafta postrojenja Aramko, odbacivši tvrdnje iranskog saveznika Huta koji su preuzeli odgovornost. Teheran je negirao bilo kakvu umešanost u napad.

Izveštaj je izašao u vreme rasta napetosti na Bliskom istoku nakon što su Sjedinjene Države ubile iranskog generala Kasema Solejmanija u Bagdadu, a Teheran uzvratio raketiranjem američkih vojnih objekata u Iraku.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u decembru je rekao da „UN nisu u stanju da nezavisno utvrde koje su rakete i bespilotne letelice korišćene u napadu“.

Mesec dana pre toga, upravo je Rojters pisao o tome da je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Kamnej odobrio napad na postrojenja uz specifična uputstva: izbegavanje situacije u kojoj bi posledice napada osetili civili ili Amerikanci. Zvanični Teheran je negirao takvo pisanje Rojtersa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.