Hrvatski stručnjaci: “Prerano je za rusku vakcinu, još je u fazi ispitivanja, može biti dostupna za pola godine”

0
Foto: Profimedia

“Jutros je prvi put u svetu registrovana vakcina protiv koronavirusa”, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin danas na sastanku sa članovima vlade, a preneli su svi svetski mediji.

Prvu rusku vakcinu protiv koronavirus zajednički su razvili istraživački institut Gamaleja i rusko ministarstvo odbrane. Klinička ispitivanja pokrenuta su 18. juna i svih 38 dobrovoljaca je razvilo imunitet, a Putin je izrazio nadu da će se vremenom pojaviti više vakcina protiv kovid-19.

Ruski predsednik je ujedno rekao da je vakcinu primila i jedna od njegovih ćerki koja je dobila dve doze.

“Ona je bila deo eksperimenta”, rekao je Putin.

On je naglasio da je njegova ćerka dobila temperaturu od 38 stepeni u danu kada je primila prvu dozu vakcine, a da je već sledećeg dana temperatura spala na 37. Nakon druge doze, temperatura se lagano povećala, ali je ubrzo ponovo pala i od tada nije imala nikakve nuspojave.

“Ona se dobro oseća i ima veliki broj antitela”, dodao je Putin.

Međutim, pojedini stručnjaci su skeptični po pitanju delotvornosti ruske vakcine, smatrajući da je potrebno sprovesti detaljnija ispitivanja.

“Vakcine prolaze celu proceduru uvoza lekova i proizvođač mora dostaviti niz dokaza koje su propisane zakonom. Ne možemo prihvatiti nečiju vakcinu, i imunizovati se, samo zato što je rečeno da je ona razvijena”, upozorio je jedan od vodećih hrvatskih epidemiologa prof. dr Branko Kolarić, a prenosi Večernji list.

Međutim, Rusi svakako najavljuju masovnu proizvodnju vakcine već od septembra, da bi do sledeće godine proizvodnja dostigla broj od nekoliko miliona doza mesečno.

Ono što je kod ruske vakcine sporno jeste činjenica da još uvek nema nikakve nezavisne potvrde o njenoj efikasnosti. Takoreći, ne postoje uobičajeni tokovi objava naučnih radova i kliničkih ispitivanja koji bi pružili potrebne dokaze o delotvornosti vakcine i eventualnim nuspojavama.

Kako piše Večernji list, najverovatnije je reč o trećoj i poslednjoj fazi kliničkih ispitivanja, a ne o tome da je vakcina zaista potpuno ispitana.

Naime, ruski naučnici su početkom juna objavili kako je njihova potencijalna vakcina protiv kovid-19 razvijena u Nacionalnom epidemiološkom i mikrobiološkom istraživačkom centru “Nikolaj Gamaleja” u saradnji s Ministarstvom obrane – spremna za klinička ispitivanja.

Međutim, danas je tek 11. avgust, pa ispada da su Rusi čitav proces razvoja vakcine, zajedno s tri potrebne faze kliničkog ispitivanja, obavili u nepuna dva meseca.

“Meni se čini da je to na neki način, ipak, još uvek vakcina koje je u fazi testiranja. Oni su najavili da je vakcina gotova, uprkos tome što se verovatno radi o trećoj fazi ispitivanja, koja pritom još nije sprovedena do kraja”, rekao je prof. dr Nenad Ban sa biomedicinskog Instituta ETH u Cirihu.

On napominje da se i američka vakcina kompanije Moderna takođe već uveliko proizvodi i poručuje, iako je i u ovom slučaju reč o trećoj fazi ispitivanja.

“Dakle, u Rusiji će testirati grupe koje su najizloženije virusu, kao što je slučaj sa medicinskim osobljem. Moja je procena da će proći barem pola godine dok ta vakcina ne postane naširoko dostupna i do kraja ispitana. Takođe, temperatura, koju je predsednik Rusije spominjao, baš i nije poželjna nuspojava vakcine. Trebalo bi videti kako će reagovati šira populacija”, dodao je prof. dr Ban.

Ruska vakcina o kojoj danas svi pričaju zasniva se na adenovirusima, što je veoma slično principima na kojima se zasniva Oksfordska vakcina, koja se smatra najozbiljnijim kandidatom za proizvodnju i upotrebu.

“Oksfordska vakcina je bazirana na adenovirusima. Međutim, i tamo su takođe primetili dosta jak imuni odgovor, uključujući i povišene temperaturu kod nekih osoba”, rekao je prof. dr Ban.

Rusija je pre nedelju dana najavila da će uskoro razviti vakcinu za masovnu proizvodnju, napominjući da će sa masovnom imunizacijom stanovništva početi tokom oktobra.

Kako piše Večernji list, ruska vakcina bazira se na vakcini protiv ebole, koju su naučnici razvijali pre više od dvadeset godina, i još uvek se ne nalazi na popisima dostupnih vakcina Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Ipak, direktor ruskog Investicionog fonda Kiril Dimitrijev – ključni čovek za razvoj vakcine uz ministra odbrane Sergeja Šojgua – izjavljivao je u više navrata kako veruje da će upravo Rusija imati jednu od prvih odobrenih vakcina.

Molekularni biolog prof. dr Gordan Lauc kaže za Večernji list da se ruska vakcina može smatrati isključivo eksperimentalnom, sve dok se zvanično ne objave i ne ispitaju sve sprovođene analize tokom kliničkih ispitivanja, iako je u Rusiji je mnogo zaraženih, pa nije nemoguće da su zaista testirali veliki broj ljudi.

Naposletku, u situaciji kada trka za efikasnu i naučno potvrđenu vakcinu protiv koronavirusa sve više podseća na klasično geopolitičko nadmetanje svetskih sila, eventualna potvrda delotvornosti ruske vakcine predstavljala bi veliku pobedu Rusije na međunarodnom planu i težak udarac za Zapad i Kinu.