Hrvatski premijer: Što se tiče dolaska Miloševića, moja inicijativa je logična, prirodna normalna…

1
Foto Profimedia

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je danas ključnim da se 25 godina posle Oluje šalje nova poruka u odnosu Hrvata i srpske manjine, Srbije i Hrvatske, kao i o tome kakva se Hrvatska gradi.

“Što se tiče dolaska potpredsednika Vlade Borisa Miloševića, mogu reći da je ova moja inicijativa bila logična, prirodna, normalna. Ključno je da 25 godina nakon Oluje šaljemo važan signal gde politički predstavnik SDSS-a, ujedno i potpredsednik Vlade, dolazi na Oluju i šalje novu poruku za hrvatsko društvo”, rekao je Plenković posle polaganja venaca na Mirogoju uoči Dana pobede.

Manjine su integralni deo hrvatskog društva i njihovi zastupnici su hrvatska pravna i politička tekovina proteklih 30 godina, istakao je Plenković, dodajući da se samo na taj način mogu čvrsto ukoreniti hrvatske vrednosti i ono na čemu se Hrvatska temelji i što su i evropske vrednosti, prenosi agencija Hina.

Vezano za dolazak pripadnika HOS-a s majicama s amblemom HOS-a na kojem piše “Za dom spremni”, rekao je da su informisani da postoji inicijativa s majicama.

“Očekujem da oni koji budu u službenom protokolu budu u majicama koje reflektiraju njihove jedinice iz Domovinskog rata ili u službenim majicama koje je štampalo Ministarstvo branitelja”, poručio je Plenković.

Upitan hoće li Vlada zauzvrat imati promene u politici bolje integracije Srba vezano za dolazak Miloševića u Knin, rekao je da su svi predstavnici manjina, pa i srpske bili u parlamentarnoj većini i u prošlom mandatu te da je sada njihova participacija viša.

“Na tragu tog međusobnog poverenja koje imamo ćemo raditi, kao i u prošlom mandatu, na ravnopravnosti svih gradjana i da im omogućimo na dostojanstven način život u skladu sa standardima 21. veka. Konkretno to znači i struju i vodu u onim krajevima koji su možda zabačeni”, naglasio je Plenković.

Što se tiče odlaska ministra branitelja Tome Medveda u Grubore i srpska sela bez struje i vode, Plenković je rekao da taj njegov odlazak nije trgovina.

“To je važan politički civilizacijski gest Vlade gde poštujemo sve žrtve. Svesni smo posrtaja i nedela koji su se dogodili nakon Oluje i smatramo da je dobro i primereno da odamo odgovarajuću počast i žrtvama koje su bile sa srpske strane”, rekao je.

Upitan koliko odnose otežava reakcija srpske strane i srpskog predsednika, poručio je da je ovo što Vlada radi unutrašnja stvar Hrvatske.

“Reč je o odnosima Vlade, našeg partnera u koaliciji srpske manjine u Hrvatskoj, političkog predstavnika u Hrvatskoj. Naše odluke donosimo za nas, za Hrvatsku, a one šalju poruku da smo 25 godina od kraja rata rešili sve svoje strateške zadatke, da je Hrvatska demokratska zemlja i ima svoje institucije, pravni poredak i integrisana je u EU i NATO”, istakao je Plenković.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Stvarno! A koju to poruku salje Milosevic svojim dolaskom? Sto se tice hrvatskih vrednosti, dobro smo sa njima upoznati. Iz dalje i blize proslosti. Tako da vi, Plenkovicu, mislite da je ta vasa inicijativa normalana i logicna a, ustvari, nije.

Comments are closed.