Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da nema indicija koje bi ukazivale na potrebu zatvaranja granica, kao ni za uvođenje dodatnih restrikcija Srbiji i BiH zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Božinović je rekao da se situacija sa graničnim prelazima prati i da će, u zavisnosti od situacije, biti donošene mere koje će zaštiti zdravlje ljudi, ali i ostaviti privredu otvorenom. 

Što se tiče postupanja prema BiH i Srbiji, Božinović je rekao da „državljani BiH i Srbije moraju ispuniti određene uslove da bi ušli u Hrvatsku, moraju imati poseban razlog za putovanje“.

„U ovom trenutku nema potpune liberalizacije prema tim zemljama, a hoće li biti dodatnih restrikcija, to ćemo odlučiti. Još uvek ne mislimo da je situacija takva da bi iziskivala jednu takvu meru“, rekao je Božinović, prenela je televizija N1.

Vezano za putovanja iz Hrvatske u inostranstvo, preporuka je da se ne putuje u zemlje gde je lošija epidemiološka slika ako ne postoji neka nužna potreba. 

„Mislim da je najvažnije što možemo postići kroz javnu edukaciju, a to je uveriti ljude da ako ne postoji nužan razlog, stvarna potreba da se suzdrže od putovanja jer to je, pre svega, dobro za njih i njihove obitelji“, rekao je Božinović. 

Takođe je rekao da je u Hrvatskoj i dalje na snazi odluka o epidemiji. Vezano za potencijalno zaražene turiste, ministar je rekao da će Hrvatski zavod za javno zdravlje u saradnji s Ministarstvom turizma već dao neka uputstva, dok su konkretne upute pri kraju i uskoro će biti objavljene. 

Premijer Andrej Plenković juče je na sednici vlade rekao da se u Hrvatskoj posle dužeg perioda zatišja beleži povećanje broja obolelih od koronavirusa i da je od prošlog vikenda zabeleženo više od 20 novih slučajeva zaraze, većinom uvezenih iz BiH, ali i Srbije.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.