Hrvatska protiv Kanade na SP, a Borjan u prvom planu: Zbog čega će ovaj meč biti u centru pažnje?

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Žreb za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će se održati u Kataru je i ovog puta reprezentaciju Srbije smestio u grupu sa Švajcarskom i Brazilom. Neće biti mnogo idealnijih prilika za revanš ekipama koje su Srbiji pre četiri godine nanele poraze u grupnoj fazi i time je eliminisale iz daljeg takmičenja.

Međutim, vatrena atmosfera očekuje se i u susednoj grupi F – naročito u meču drugog kola – u kome će se sastati Hrvatska i Kanada, a razlog je golman Crvene zvezde i reprezentativac Kanade Milan Borjan, koji je često svojim izjavama uzburkavao javnost u Srbiji i Hrvatskoj, istiičući da je ponosan na svoje srpsko poreklo.

“Nisam rođen u Hrvatskoj. Rođen sam u Krajini, a to je bilo srpsko mesto. Ja sebe opisujem kao nekoga ko je rodom iz Srbije, iz Dalmacije, ali osećam se kao Kanađanin jer sam tamo proveo mnogo godina”, izjavio je jednom prilikom Borjan.

Borjan je rodom iz Knina, u kom je i počeo da se bavi fudbalom, ali je njegova porodica nakon početka Operacije Oluja pobegla u Beograd – gde je nastavio fudbalsku karijeru.

“Mnogo je teško kada znaš da si izbegao iz rodnog mesta i da ne možeš da se vratiš. To što se desilo ostavlja trag na svima nama”, rekao je Borjan prošle godine.

On je tada istakao i da taj događaj nikada ne treba zaboraviti.

“Moj sin, kao i sva deca, treba da zna odakle mu potiče otac i gde se rodio. Svi treba da znaju šta se tada desilo, da se ne bi nikada zaboravilo”.

On se jednom prilikom prisetio dana kada je njegova porodica krenula za Beograd.

“Te noći je otac rekao majci da će da padne Knin i na neki način bili smo spremni na to. Sećam se i dalje te kolone ljudi, bilo je teško gledati sve te ljude i bio sam uplašen. Pucalo je na sve strane i to je bio jako težak period za mene i moju porodicu. Bio sam mali i nisam baš bio svestan svega, mislio sam da pucaju petarde, ali sam bio uplašen i plakao sam. Ima sam osam godina i kad smo odlazili mnoge stvari su mi prolazile kroz glavu – zašto se ovo dešava, gde ćemo, kako će izgledati sad moj život”, izjavio je Borjan.

Njegovo poreklo, kao i njegove izjave, često su izazivali kontroverze i u hrvatskim i u srpskim medijima. Katar jeste daleko i pitanje je koliko će navijača hrvatske biti na tribinama kada se njihova reprezentacija suoči sa Kanadom, čiji će gol braniti Borjan. Sigurno je da će se taj meč sa nestrpljenjem očekivati, a fudbal verovatni, nažalost, ponovo padne u drugi plan.