Hrvatska počinje predsedavanje EU: Ovo su njena četiri prioriteta

0
Foto: Tanjug-AP

Prioriteti hrvatskog predsedavanja Evropskom unijom su i naši prioriteti, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Zagrebu i ocenila da će uspeh predsedavanja Hrvatske odrediti i početak rada novog saziva Evropske komisije, preneo je N1.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković primio je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, a zatim je održan i zajednički sastanak Vlade Hrvatske i Evropske komisjije, što formalno znači početak hrvatskog predsedavanja Savetom Evropske unije.

“Vaš uspeh će definisati naš uspeh”, rekla je ona i dodala da je pažljivo slušala prioritete predsedavanja Hrvatske.

Plenković je rekao na samom početku da smatra da ovaj sastanak kolegijuma komesara treba da stvori posebnu atmosferu za sastanke idućih šest meseci.

On je predstavio četiri prioriteta Hrvatske – Evropa koja se razvija, Evropa koja povezuje, Evropa koja štiti i Evropa koja ima uticaj.

“Evropska komisija će u Vladi Hrvatske imati pouzdanog partnera”, poručio je Plenković.

U Zagreb je doputovao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel koji se u u četvrtak sastao s Plenkovićem. Tokom boravka u Zagrebu, komesari EU održaće niz bilateralnih susreta s resornim ministrima.

Događaje u Zagrebu prati šezdesetak stranih dopisnika koji su stigli iz Brisela i za koje je Plenković održao jednoipočasovnu konferenciju u sredu odgovarajući na niz pitanja od ilegalne migracije i optužba s kojima se u tom segmentu Hrvatska suočava, evropskog budžeta do bregzita i proširenja EU.