“Hrvatska od EU dobija 22 milijarde evra”: Plenković zadovoljan nakon sednice Evropskog saveta

0
Foto Profimedia

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je, posle duge i iscrpljujuće sednice Evropskog saveta o višegodišnjem finansijskom okviru, da Hrvatska može biti izrazito zadovoljna, jer će, kada se sva sredstva saberu, dobiti više od 22 milijarde evra.

Andrej Plenković izjavio je da je dogovor lidera EU o oporavku i sedmogodišnjem budžetu dobar kompromis i da Hrvatska može da bude zadovoljna.

Hrvatska će iz novog Višegodišnjeg finanansijskog okvira imati nešto više od 12,6 milijardi evra i iz novog instrumenta EU sledeće generacije 9,4 milijarde evra.

Dogovor lidera EU o planu oporavka i sedmogodišnjem budžetu dobar je kompromis i Hrvatska može biti zadovoljna, jer će sa više od 22 milijarde evra imati sjajnu osnovu za sprovođenje reformi i provredni oporavak, izjavio je u Briselu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Od tih 9,4 milijarde, nešto više od 5,9 milijardi su bespovratna sredstva, a 2,350 milijardi su zajmovi.

“Završio je sastanak EUCO. Usvojili smo #NextGenerationEU i #EUBudget za idućih sedam godina. U Hrvatsku donosimo 22 milijarde evra koje su jemstvo brzog privrednog oporavka i daljnjeg ravnomernog razvoja zemlje”, napisao je Plenković na Tviteru.