Hrvatska najavljuje protestnu notu Srbiji, traži izvinjenje

0
Foto: Profimedia

Hrvatska je zatražila izvinjenje Srbije i najavila slanje protestne note nakon što je član srpske delegacije nazvao Knin “srpskim i okupiranim” i poželeo da se nad njim ponovo vijori srpska zastava, prenose mediji.

Teolog i humanitarni radnik Miloš Stojković boravio je ovih dana, kao poverenik Manastira Hilandar za humanitarni rad, u poseti Šibensko-kninskoj županiji, a prilikom posete Kninu na svom Fejbuku je objavio da se nalazi na srpskoj okupiranoj teritoriji, preneo je Index.

„Evo nas u Kinu, u srpskoj okupiranoj teritoriji. Sad smo u našoj Krajini. Živela Srbija. Živela srpska Krajina. Oni ovde slave takozvanu Oluju. Slave progon srpskog naroda. A mi smo tu da im pokažemo koliko možemo da je ovo ipak srpska Krajina. Ovde je na vrhu njihova zastava. Daće Bog jednog dana da vratimo našu“, rekao je Stojković u videu.

Video je, u međuvremenu, uklonjen sa društvenih mreža, ali objavio ga je portal Šibenik.in.

Stojković je u Kninu, Kistanjama i Đevrskama boravio u sklopu humanitarne akcije koju je organizovala organizacija „Ujedinjena Srbija“, a reč je o humanitarnom karavanu čiji je cilj obilazak srpskog stanovništva, uz naglasak na promociju mira i tolerancije.

Članove organizacije primio je, između ostalih, i gradonačelnik Knina Marko Jelić, koji je danas na Fejsbuku objavio poduži status naslovljen: „Miloše Stojkoviću, sramite se! Sramite se zbog licemerstva koje živite i koje jeste“.

Na taj incident je večeras reagovalo i Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske, koje je u saopštenju osudilo postupak Stojkovića i navelo da će uputiti protestnu notu Ambasadi Srbije u Zagrebu.

„Ministarstvo inostranih i evropskih poslova najoštrije osuđuje skandalozan čin člana delegacije predvođene državnim sekreterom u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije tokom posete Hrvatskoj i slanje poruka kojima se na najgrublji način vređa Hrvatska i propagiraju poražene velikosrpske ideje“, navodi se u saopštenju.

Posebno izražavamo žaljenje, dodaje se, što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila deo zvanične delegacje iz Srbije, zbog čega očekujemo zvanično izvinjenje i nedvosmisleno ograđivanje.

Navodi se da je Policijska uprava šibensko-kninska upoznata sa objavom i sprovodi istragu kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti koje će definisati dalje preduzimanje mera i radnji iz njene nadležnosti.

„S tim u vezi, Ministarstvo inostranih i evropskih poslova uručiće protestnu notu Ambasadi Srbije u Zagrebu“, stoji u saopštenju.