Hrvatska ispunila kriterijume za ulazak u Šengen

0
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL

(Beta) – Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) su se složili da je Hrvastka ispunila sve uslove da postane članica šengen zone, saopštio je  unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović na kraju sastanka Saveta o pravosudnim i unutrašnjim pitanjima EU.

“Nakon što je to ranije učinila Evropska komisija, sada je i politički nivo – sve države članice, jednoglasno, su potvrdile da je Hrvatska ispunila sve obveze iz pravne tekovine vezane za Šengensku zonu. Vrlo smo zadovoljni zbog toga. Iza toga stoji veliki rad uložen proteklih nekoliko godina”, izjavio je Božinović novinarima, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Prema rečima hrvatskog ministra unutrašnjih poslova, ovo političko zeleno svetlo koje je dato u toku sastanka, omogućava da se krene u postupak ulaska Hrvatske u Šengen zonu.

Pre toga treba da se održi rasprava i glasanje u Evropskom parlamentu (EP), a ministar Božinović je izrazio nadu da će se procedure u EP okončati u toku francuskog predsedavanja koje traje od prvog januara do 30. juna 2022.

Nakon glasanja u EP-u, pitanje se ponovo vraća u Savet EU, na nivou ministara gde treba da se donese konačna odluka o ukidanju graničnih kontrola.

Evropska komisija je 2019. godine potvrdila da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterijume da postane članica Šengen zone.

Za prijem jedne države u Šengen neophodna je saglasnost svih država članica EU. Hrvatska današnjom odlukom zaobilazi Rumuniju i Bugarsku koje su članice EU od 2007. godine, ali i dalje nisu ispunile sve kriterijume da bi postale članice evropske bezgranične zone.

Šengen je najveća bezgranična zona na svetu. Broji 26 država članica od kojih četiri nisu punopravne članice EU, ali se smatraju pridruženim zemljama.

Država, koja želi biti deo Šengen prostora, mora biti u stanju da u potpunosti sprovede Šengenski zakonik, te u potpunosti da kontroliše kopnenu, morsku i vazdušnu granicu EU.