Hrvatska i dalje priznaje ruske i kineske vakcine za prelazak granice

3
Daniren / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – Državljani trećih zemalja, u koje spada i Srbija, i dalje mogu da uđu u Hrvatsku bez negativnog PCR testa ako putuju iz turističkih ili drugih nužnih razloga i ukoliko su vakcinisani bilo kojom vakcinom koja se koristi u EU, uključujući rusku i kinesku, rečeno je danas agenciji Beta u MUP Hrvatske.

“I nadalje će se priznavati vakcine Gamaleja (Sputnjik) i Sinofarm, ukoliko su vakcinisani s obe doze navedenih vakcina najmanje 14 dana pre dolaska na granični prelaz Hrvatske, u kojem slučaju treba da poseduju i na graničnom prelazu pokažu potvrdu o primanju obe doze vakcina“, objašnjeno je Beti u hrvatskom MUP.

Dražavljani trećih zemalja i dalje u Hrvatsku mogu da uđu ako putuju iz turističkih razloga i imaju potvdu o iznajmljivanju smeštaja, ili ako su vlasnici nekretnine, ili plovila. Pod nužnim razlozima podrazumevaju se lični, porodični ili poslovni razlozi.

Putnicima koji nisu vakcinisani, za ulazak u Hrvatsku priznavaće se negativan nalaz PCR testa, ili brzog antigenskog testa.

Takođe, priznaje se i potvrda da su preboleli kovid-19 u prethodnih šest meseci, ili potvrda o prebolevanju kovida-19 i vakcinaciji jednom dozom vakcine unutar šest meseci od početka bolesti, s tim da vakcinisanje mora biti sprovedeno manje od 180 dana pre dolaska na granični prelaz.

Državljani “trećih država” iz nužnih razloga mogu da uđu u Hrvatsku i bez nabrojanih potvrda, ali u tom slučaju moraju odmah po dolasku da obave PCR ili brzi test o svom trošku i da do negativnog rezultata testa budu u samoizolaciji.

U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mera samoizolacije u trajanju od deset dana.

U Hrvatskoj su od 1. juna na snazi nove olakšane mere za prelazak granice, prema kojima negativan test na korona virus sada važi 72 časa.

Za državljane EU, dovoljna je jedna doza vakcine Fajzer, Moderna, Sputnjik i Astrazeneka, ukoliko je od vakcinisanja prošlo više od 22 dana, a najviše 42, odnosno za Astrazeneku najviše 84 dana.

Novost je i da deca do 12 godina koja putuju u pratnji roditelja koji imaju potvrdu o vakcinisanju, prebolevanju ili negativan test, kod prelaska granice ne moraju da imaju test niti da idu u izolaciju.

Hrvatska je jedna od nekoliko država članica EU koja je počela da primenjuje EU digitalne kovid potvrde za prelazak granice. 

3 KOMENTARA

  1. Na granicnom prelazu Ilok vracaju ljude koji su vakcinisani sa kineskom vakcinom.
    Na sajtu MUP HR nigde ne stoji tacna informacija da li priznaju ili ne priznaju tako da je dozvoljeno slobodno tumacenje granicnih policijaca. Maltretiranje.

  2. Ovo niije tacna informacija u potpunosti. Roditelji su pocetkom juna usli u Hrvatsku sa potvrdom o vakcinaciji i revakcinaciji Sinofarm vakcinom. Vise od 20 dana protekloj revakcinaciji. Bili su tamo 5 dana da bi nakon pokusaja prelaska u BiH hrvatski sluzbenik na granici im rekao da od tog dana ne priznaju vise kinesku vakcinu i da bi morali ici u karantin u Hr. Tako da su odustali da predju u BiH. Jednostavno maltretiranje i dodatno zbunjivanje ljudi.

    • Upravo tako.
      Niegde decidno ne stoji da li priznaju ili ne priznaju, vec tumaci kako ko hoce i zeli.Poznajem 20ak ljudi koji su usli u Hr bez bilo kakvih pitanja i problema, dok sa druge strane, isto poznajem ljude koji su vraceni sa granice.

Comments are closed.