Hrvatska dobila još tri rezidencije bivše SFRJ: Do sada od prodaje jugoslovenskih predstavništava zaradili oko 26 miliona evra

0

Hrvatska je dobila još tri rezidencije bivše Jugoslavije, objavio je danas Večernji list, uz podatak da je ova država naslednica bivše države – pored nekih nekretnina koje je stavila u funkciju – od prodaje objekata dobijenih sukcesijom posle raspada zemlje prihodovala oko 200 miliona kuna, što iznosi oko 26 miliona evra.

Hrvatskoj su ove nekretnine iu kojima su nekada bila diplomatsko-konzularna predstavništva SFRJ, pripala po Ugovoru o sukcesiji i ključu od 23,5 odsto koliko je pripalo ovoj državi.

Tri rezidencije o kojima je sada reč se nalaze u Buenos Ajresu, indijskokm Nju Delhiju, kao i u Velingtonu na Novom Zelandu. Kako se navodi, njihova raspodela je dogovorena na potvrđena na poslednjem sastanku stalnbog odbora za sukcesiju u Sarajevu.

Palata u Buenos Ajresu je od posebne važnosti za Hrvatsku, navodi Večernji. Hrvatska dijaspora je, kako se navodi, zatražila da ona ostane u vlasništvu Hrvatske i neće s eprodavati, već će se u nju useliti ambasada. Palata ima više od 800 kvadratnih metara, a bila je nekada u vlasništvu Dubrovčanina Nikole Mihanovića. On je bio jedan od najbogatijih iseljenika u Argentini, brodovlasnik, a palatu je poklonio za ambsadu tadašnjoj KRaljevini SHS.

Od 123 nekretnine koje su bile predmet raspodele, do sada je dodeljeno njih 93, a pet ih je određeno za zajedničku prodaju. Jedna od njih je zgrada na Petoj aveniji u Njujorku, koja se procenjuje na oko 50 miliona dolara. Po istom principu je nedavno u Njujorku prodat “Titov apartman” za 12 miliona dolara.

Objekat u Nju Delhiju je Hrvatska dobila, pošto je tražila da dobije samostalnu nekretninu – rezidenciju, pošto je prethodno u Braziliji dogovoreno da zgradu ambasade podeli u dve funkcionalne celinje sa Severnom Makedonijom. Zgradu ambsade u Nju Delhiju su podelile Srbija, BiH i Severna Makedonija.

Večernji navodi i da se čeka dogovor o modalitetu podele kompleksa od 7 hiljada kvadrata sa tri nekretnine u Moskvi.