Hrvatska borba sa novim naletom epidemije: Danas 136 slučajeva zaraze koronavirusom

0
Foto: Profimedia

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata registrovano 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirana su 1.722 uzorka, saopštio je danas ministar zdravlja Vili Beroš.

Kako javlja agencija Hina, na bolničkom lečenju su 163 osobe, od kojih je 12 na respiratoru, isto kao juče, a hospitalizovano je 16 novih pacijenata.

Preminula su dva muškarca – u Osijeku i Splitu (1937. i 1940.) s opsežnim pridruženim bolestima, tako da je ukupno u Hrvatskoj 173 preminulih.

Sada je 2.213 aktivnih slučajeva, broj pozitivnih je od prvog slučaja zaraze 8.312.

Oporavilo se ukupno 5.926 osoba, u samooizolaciji je 7.519 osoba, a od zdravstvenih radnika je 119 aktivnih slučajeva i 515 u samoizolaciji.

Šef Nacionalnog štaba i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je na konferenciji za novinare da su na današnjem sastanku sa svim županijskim štabovima razmotrili situaciju s obzirom na povećanje broja novoobolelih te da je dogovoreno da lokalni štabovi treba da preciznije definišu žarišta zaraze.

“Županijski i lokalni gradski i opštinski štabovi će time dobiti više posla vezano za zadatke koje će imati kada je u pitanju organizacija škola. Naglasak se stavlja na one grupe koje su označene kao rizične, na stariju populaciju, korisnike domova za starije i nemoćne”, kazao je Božinović.

Božinović očekuje da će neki od štabova izaći sa konkretnim merama, a ako se vidi da svi štabovi imaju slične zahteve, onda se može doneti mera koja će važiti za celo područje Hrvatske.

“Ovo nije bio sastanak na kojem se planiralo donošenje određenih mera, ali očekujem da će županijski štabovi vrlo skoro održati sastanke s gradskim i opštinskim štabovima, te organizovati život kada je u pitanju borba protiv koronavirusa na način da će promptno pratiti situaciju i izveštavati Nacionalni štab”, dodao je on.