Hrvatska blizu 2.000 novozaraženih u poslednja 24 sata: Ponovo najgori dan od početka pandemije

0
Foto: Profimedia

(Beta) – U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.867 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše do sada, a preminulo je sedam osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Trenutno je obolelih 8.394, među njima je 716 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratorima 49.

U protekla 24 sata testirano je 7.313 osoba, a u samoizolaciji je nešto manje od 26.000 građana.

Od početka epidemije, koronavirus je zabeležen kod 31.717 osoba, od kojih se dosad oporavilo 22.910, od toga 846 u poslednja 24 sata, dok je prmeinulo njih ukupno 413.

Do sada je testirano 428.961 uzoraka.

Zbog sve većeg pritiska na zdravstveni sistem, vlasti svakodnevno apeluju na građane da se pridržavaju mera, pre svega, držanja fizičke distance i nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima.

Preporuka je da se maske nose i napolju ukoliko nije moguće osigurati fizičku distancu, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u Zagrebu je uvedena obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom ako se ne može držati razmak od dva metra.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je pre dva dana da će se nekoliko dana čekati eventualni učinak dosad uvedenih mera, a ako ne bude pozitivnih pomaka, slede nove mere. On je, međutim, naveo da će to biti “balansirane mere” koje će se prvenstveno odnositi na ograničenje okupljanja.

Upitan o mogućem uvođenju policijskog časa, Beroš je odgovorio da je to “poslednje” što će se preduzimati, dodavši da pre toga postoji niz drugih mera.