Hrvatska bira predsednika; novi protesti širom Crne Gore; rastu tenzije između SAD i Irana: Vaš brifing za nedelju

Pregled vesti za ovo jutro i naslovne strane dnevnih novina

0
Fotografije: Profimedia

I dalje protesti u Crnoj Gori – Hiljade građana protestovalo je širom Crne Gore u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Protesti su održani u Podgorici, Nikšiću, svim gradovima na severu Crne Gore, u Herceg Novom, Baru i Budvi.

U Podgorici je nekoliko hiljada građana nakon molebana u hramu Hristovog vaskrsenja prošetalo gradskim ulicama.

Hrvatska bira predsednika – U Hrvatskoj se održava drugi krug predsedničkih izbora koji se ocenjuju jednim od najneizvesnijih dosad, s obzirom na malu razliku između kandidata desnog i levog centra.

Oko 3,9 miliona birača odlučuje o tome hoće li će ih još pet godina voditi aktuelna predsednica, kandidatkinja desnog centra Kolinda Grabar Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ili će poverenje pokloniti kandidatu levog centra, bivšem premijeru Zoranu Milanoviću iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP).

U prvom krugu izbora 22. decembra Milanović je pobedio sa 29,55 odsto glasova, a Grabar Kitarović je bila druga sa 26,65 odsto. Na birališta je izašlo 51,20 odsto birača.

Za tri godine više od 16.000 građana Kosova se odreklo državljanstva – Više od 16.000 građana Kosova odreklo se državljanstva u poslednje tri godine, javila je RTK, pozivajući se na izveštaje iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Samo tokom prošle godine više od 5.300 građana odreklo se kosovskog državljanstva, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da je glavni razlog za to nemogućnost dvojnog državljanstva u državama u koje su se odselili.

Antiratni mitinzi u Londonu i Vašingtonu – U Vašingtonu je održan antiratni miting, nakon što je iranski general Kasim Solejmani ubijen u vazdušnom napadu američke bespilotne letelice u Iraku.

Na mitingu održanom ispred Bele kuće, a koji je organizovalo nekoliko udruženja i antiratnih pokreta, prisustvovalo je nekoliko stotina građana koji su pozvali američku administraciju Donalda Trampa da povuče svoje snage iz Iraka te da ne ulazi u rat sa Iranom.

U Londonu je takođe održan antiratni miting na kome se okupilo nekoliko stotina ljudi, među kojima su bili i neki zastupnici Laburističke stranke.

Tramp ipak ponovo preti Iranu – Predsednik SAD Donald Tramp je saopštio da su na njihovoj meti 52 iranska cilja koja će biti gađana ako Iran napadne Amerikance ili bilo koju američku imovinu.

On smatra da bi napad mogao da se dogodi kao odgovor na vazdušni udar u kojem je poginuo iranski komandant Kasim Sulejmani u Iraku.

Tramp je naveo da su izabrana 52 cilja koja predstavljaju 52 Amerikanaca koji su bili držani kao taoci u američkoj ambasadi u Tehranu 1979. godine.

Napadi u Bagdadu – Nekoliko raketa ispaljeno je na Zelenu zonu u Bagdadu i na vazduhoplovnu bazu severno od glavnog grada Iraka, a u napadima niko nije povređen.

Raketa “kaćuša” pala je na manje od kilometar od ambasade SAD u Zelenoj zoni, čvrsto obezbeđenom delu Bagdada, u kojem se nalaze vladine kancelarije i ambasade, izjavio je neimenovani irački zvaničnik.

Druga raketa pala je blizu Zelene zone, na oko 500 metara od palate As-Salam, rezidencije iračkog predsednika Barhama Saliha, kazao je zvaničnik. 

U Australiji stradalo 480 miliona životinja – U požarima u Australiji je stradalo 480 miliona životinja, a stručnjaci su zabrinuti da su neke biljne i životinjske vrste izumrle.

Stradalo je čak 8.000 koala, što je trećina ovih životinja kojima je Australija dom.

Procenjeno je da je na tri miliona hektara Novog Južnog Velsa, koliko je izgorelo pre desetak dana, čak 480 miliona sisara, ptica i gmizavaca bilo zahvaćeno požarom.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA

Naslovna za 4. januar 2020. 1