Hrvat sa tetovažom na podlaktici, veliki ljubitelj Pinočea i kriza demokratije: Zašto su zanimljivi izbori u Čileu

0
EPA-EFE/Alberto Valdes

Izgledi su se ponovo promenili. Nakon prvog kruga predsedničkih izbora u Čileu, koji već godinama potresa ozbiljna kriza, delovalo je da se situacija konačno iskristalisala. Hose Antonio Kast, iliti Tramp sa Anda, osvojio je 28 odsto glasova, što je bilo dovoljno za inicijalnu pobedu. Njegov protivnik u drugom krugu biće Gabrijel Borić, bivši vođa studentskih protesta hrvatskog porekla koji je sakupio oko 26 odsto glasova. Završni obračun zakazan je za 19. decembar.

Prve ankete pred drugi krug u potpunosti oslikavaju situaciju u kojoj se Čile nalazi. Ako je verovati istraživanju koje je sprovela agencija Activa Research, Borić se nalazi u blagom vođstvu i ukoliko bi se izbori danas održali on bi verovatno bio pobednik. Međutim, ankete pokazuju veliki broj neodlučnih, a ključni faktor može predstavljati mala izlaznost, što je karakteristika svih izbora prethodnih godina, sa izuzetkom referenduma za Konstitutivnu Konvenciju – telo koje će formirati novi Ustav. Najveća borba vodiće se za one neodlučne, koji su prethodnih godina pravdu tražili na ulicama, a ne u glasačkim kutijama.

Kriza koja guši Čile, a koja je eskalirala masovnim protestima 2019. godine, učinila je izbornu trku još važnijom. Administracija odlazećeg predsednika Sebastijana Pinjere suočila sa se eskalacijom nezadovoljsta izazvanom finansijskom krizom, kršenjem ljudskih prava i neveštom reakcijom na probleme izazvane pandemijom. Uz to, Pinjerino ime se našlo među Pandorinim papirima, što dodatno baca senku na njegov mandat.

Njegov naslednik imaće pune ruke posla. A knjiga je spala na dva imena. Oba podjednako zanimljiva.

Hose Antonio Kast je oličenje krajnjeg desničara. Sin člana Hitlerove vojske. pobožni Katolik i otac devetoro dece. Veliki poštovalac bivšeg diktatora, generala Avgusta Pinočea i pobornik njegove politike. Njegov brat Migel, službovao je kao ministar rada i predsednik Centralne banke Čilea za vreme Pinočeove vladavine. Kast je svoju kampanju bazirao na antimigracionoj politici, borbi protiv kriminala, te konzervativnim društvenim vrednostima. Svoju izbornu borbu sa progresivnim Borićem video ja kao borbu “slobode i demokratije protiv komunizma”. Naklonost prema Pinočeovom režimu nije ga koštala u prvoj rundi, ali izgleda da mu se polako obija o glavu.

U crvenom uglu – Gabrijel Borić. Nekadašnji student prava hrvatskih korena koji je u javnost dospeo za vreme studentskih protesta koji su Čile potresali od 2011. do 2013. godine. Nakon što je kao nezavisni kandidat seo u poslaničku klupu pre osam godina, nije je napuštao. Ove godine izabran je za predsedničkog kandidata levičarske koalicije Apruebo Dignidad, koja je zadužena za donošenje novog Ustava. Ukoliko postane predsednik, biće to prva pobeda drugoplasiranog iz prvog kruga nakon povratka demokratije. Borićeva agenda je progresivna, ekološka i feministička. Svoje uporište ima u mladim glasačima, privučenim njegovom nonšalantnom pojavom, tetovažom na podlaktici koju rado ističe i kampanjom delimično vođenom na TikToku. Svoju eventualnu pobedu vidi kao pobedu “nade nad strahom”.

Od prvih demokratskih izbora održanih nakon kraha Pinočeove diktature, izlaznost je rapidno opadala. Građani su neodlučni. Čile nikada nije bio polarizovaniji, što se ogleda u čestim promenama rezultata kako u anketama, tako i na glasačkim listićima. Neizvesnost je na vrhuncu. Čeka se 19. decembar…