Sigurno ćete zavoleti ovaj recept za hrskave kolutiće od krompira jer je neverovatno jednostavan i brz za pripremu, a zahteva samo nekoliko osnovnih sastojaka koje verovatno već imate u kuhinji.

Osmislio ga je Ajman za svoj blog The Lunch Break.

Ovi kolutići su idealna grickalica jer ih možete oblikovati unapred i čuvati u frižideru ili zamrzivaču dok ne poželite da zamirišu na Vašem tanjiru.

Sastojci:

500 g krompira (oko 3 srednja krompira)
30 g brašna (1/4 šolje i 2 kašičice) * za još hrskavosti možete upotrebiti pirinčano brašnp
30 g kukuruznog skroba (1/4 šolje)
1/2 kašičice soli (ili po ukusu)
1/2 kašičice sušenog peršuna
1/2 kašičice aleve paprike
1/2 kašičice belog luka u prahu* po želji
ulje za prženje

Priprema:

Počnite pripremu tako što ćete oljuštiti krompir, iseći ga na krupnije komade i dodati u lonac sa ključalom vodom. Kuvajte krompir dok ne postane mek tako da viljuška lagano prolazi kroz njega, za šta će biti potrebno oko osam do deset minuta. Kada je kuvan, dobro ga procedite kroz cediljku dok ne iscuri sva voda, prebacite u činiju i ostavite sa strane da se potpuno ohladi pre pasiranja.

Kada su se krompiri sasvim ohladili, ispasirajte ih dok ne postanu meki i vazdušasti. Kako biste bili sigurni da je smesa potpuno glatka i bez grudvica, ispasirani krompir protisnite kroz sito koristeći kašiku ili ruke, ili upotrebite presu za krompir. U glatku smesu zatim dodajte so, sušeni peršun, beli luk u prahu i alevu papriku pa sve lagano izmešajte.

Nakon začina, u smesu dodajte kukuruzni skrob i pirinčano brašno. Mešajte sve sastojke kašikom ili rukama dok se masa ne sjedini i ne počne da liči na meko testo. Za oblikovanje svakog kolutića uzmite oko jedne kašičice testa i rukama ga na ravnoj površini razvaljajte u tanak, dugačak valjak.

Spojite dva kraja valjka kako biste formirali oblik prstena, pazeći da dobro pritisnete spoj i da na kolutićima nema pukotina. Ponavljajte ovaj proces dok ne potrošite svu pripremljenu smesu od krompira.

Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj temperaturi. Pažljivo spuštajte kolutiće u ulje u manjim serijama, vodeći računa da ne pretrpate tiganj. Pržite ih na srednjoj temperaturi ukupno tri do četiri minuta dok ne postanu zlatni i hrskavi, a zatim ih izvadite i poslužite.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.