Hrišćanska desnica bliska Trampu u Evropi finansira ultra-konzervativne ciljeve: “Milioni dolara za borbu protiv afirmacije ljudskih prava”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Američke desničarske hrišćanske grupe povezane sa administracijom predsednika Donalda Trampa potrošile su milione dolara na promovisanje ultra-konzervativnih vrednosti i protiv afirmacije ljudskih prava u Evropi, pokazalo je istraživanje nezavisne globalne medijske platforme Opendemokrasi.

U Evropi je 28 takvih američkih hrišćanskih udruženja bilo uključeno u najmanje 50 postupaka pred Evropskim sudom za ljudska prava (ECHR), uključjući i brojne postupke u kojima su se angažovali protiv “seksualnih i reproduktivnih prava”, pokazalo je danas objavljeno istraživanje, a prenosi briselski portal EURAKTIV.

Istraživanje je objavljeno uoči krajnje polarizovanih američkih predsedničkih izbora, i u svetlu trendova koje aktivisti opisuju kao zabrinjavajuću regresiju prava žena i LGBT populacije u istočnoj Evropi.

Saradnici openDemokracy, paltforme sa sedištem u Velikoj Britaniji, proučili su hiljade stranica američkih finansijskih izveštaja od 2007. godine, koji su pokazali da su grupe koje su bile predmet istraživanja u Evropi potrošile najmanje 88 miliona dolara, odnosno daleko više nego u bilo kojem delu sveta izvan SAD.

“Nijedna od hrišćanskih grupa koje smo proučavali nije otkrila ko su njeni donatori, niti detalje o tome kako je novac trošen izvan SAD”, rekli su autori izveštaja.

Oni su, međutim, ukazali na činjenicu da je svaka od tih grupa registrovana kao oslobođena poreza, neprofitna organizacija, koje kao takve ne bi smele da se bave nikakvim stranačkim političkim aktivnostima.  

Pema istraživanju, daleko najviše novca potrošilo je Evangelističko udruženje Bili Graham (BGEA), uključujući i 23 miiona dolara u Evropi od 2007. do 2014. godine. Grupu predvodi sin čuvenog evangelističkog pastora, Frenklin Graham, koji smatra da je tvorac istopolnih brakova Sotona, a za islam kaže da je “zla i vrlo grešna” religija.   

Graham je gorljivi pristalica Donalda Trampa, a prema navodima openDemocracy, prošle godine je boravio u Rusiji gde se sreo sa zvaničnicima koji su pod američkim sankcijama, i to sa ličnim odobrenjem američkog potpredsednika Majka Pensa.

Veći deo novca koji su američka hrišćanska udruženja potrošila u Evropi potiče od dve hrišćanske organizacije za pravno zastupanje, Američkog centra za zakon i pravdu (ACLJ) i Alijanse za odbranu slobode (ADF), koje su zajedno u Evropi 2018. godine potrošile 3,7 miliona dolara.

ADF i ACLJ su u proteklih deset godina učestvovale u više desetina evropskih sudskih postupaka.

ADF je bio jedna od najuticajnijih grupa iza napada američke administracije na prava LGBT populacije, zbog čega su organizacije za zaštitu ljudskih prava tu alijansu proglasile grupom koja širi mržnju.

Grupu ACLJ predvodi Trampov glavni advokat Džej Sekulov, koji je predsednika branio prilikom procedure impičmenta i zastupao u istrazi o njegovim vezama sa Rusijom.

Istraživanje je pokazalo da je ACLJ na sudovima u Poljskoj podnescima branila vladinu politiku ograničavanja prava na na abortus, uključujući i podneske koji su podržali kontroverznu odluku ustavnog suda kojom se uvodi gotovo potpuna zabrana abortusa.

Autori istraživanja utvrdili su i da je ACLJ javno podržavala Poljsku i u njenom sporu sa Evropskom komisijom oko “zona slobodnih od LGBT ideologije”.

“Ovaj istraživački rad potvrđuje postojanje dobro organizovanih i dobro finansiranih nastojanja da se podstakne suzbijanje prava žena”, izjavila je Melisa Upreti, advokat za ljudska prava i članica Radne grupe UN protiv diskriminacije žena.

Druge američke hrišćanske grupe navedene u izveštaju angažovale su se širom Evrope, od Italije i Austrije, pa do Norveške i Francuske, protiv kontracepcije, razvoda, prava istopolnih partnera da usvajaju decu i prava transrodnih osoba, ali su se bavile i širenjem dezinformacija, uključujući i one o koronavirusu.

Opendemokrasi je razotkrila kako su desetine američkih hrišćanskih desničarskih grupa, sa vezama sa Trampom i njegovim bivšim glavnim savetnikom Stivom Banonom, tokom decenije u Evropu upumpale najmanje 50 miliona dolara, kao podršku velikom broju ultra-konzervativnih pravnika i političkih aktivista za kampanje u prilog “prodičnim vrednostima”, a protiv prava LGBT osoba, seksualnog odgoja i abortusa.

Većina njih tesno su povezani sa Svetskim kongresom porodica, kontroverznom ustanovom sa sedištem u Rimu, koju podržava Stiv Banon i koju čini mreža ultra-konzervativnih aktivista povezanih sa ekstremno desnim političarima i pokretima u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Italiju, Mađarsku, Poljsku, Španiju i Srbiju.