“Hotijevoj vladi ne veruje 62,45 odsto stanovnika Kosova”

0
Foto: Profimedia

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje je objavila agencije “Piper” 15,92 odsto anketiranih stanovnika Kosova je zadovoljno formiranjem nove kosovske vlade, dok se više od polovine učesnika – 62,45 odsto izjasnilo da je razočarano tim epilogom, prenosi Kosovo online pozivajući se na pisanje portala Telegrafi. 

Pored toga, istraživanje je pokazalo da formiranje vlade Avdulaha Hotija za 66,75 odsto anketiranih predstavlja nepoštovanje volje građana. 

Istraživačka kompanija “Piper” sprovela je, navodi se, anketu putem slučajnog uzorka sa oko 1.140 ljudi širom Kosova, a takođe, prema podacima, učesnici smatraju da budućnost vlade “nije dobra” i da ona neće doneti rezultate.

Osim malog broja njih – 6,95 odsto, koji su optimistični da će vlada Hotija ispuniti mandat, 69,39 odsto smatra drugačije, dodaje se u tekstu.

Navodi se da anketirani u 42,44 odsto slučajeva smatraju da će se nivo korupcije povećati. 

Što se tuče eventualnog sporazuma Beograda i Prištine 29,73 odsto ispitanih smatra da neće biti postignut tokom mandata Avdulaha Hotija, dok 14,34 odsto procenjuje da će takav sporazum biti postignut, ali neće biti sproveden.

“Pored toga, 13,02 odsto procenjuje da će sporazum biti postignut i primenjen. Međutim, jedna trećina od njih smatra da taj sporazum neće biti koristan za Kosovo”, dodaje se.

Izostanak imenovanja funkcionerke Demokratske savez Kosova Vjose Osmani na bilo koju poziciju u Vladi ocenjeno je kao neprihvatljivo za gotovo polovinu učesnika – 46,53 odsto, dok 32,98 odsto procenjuje da će predsednik Hašim Tači imati drugi mandat zahvaljujući Vladi Hotija, dok 30,08 odsto ne misli tako.

Peticiju Samoopredeljenja za raspisivanje izbora, prema toj anketi, podržava 58.05 odsto.

(Beta)