Hoti: “Vučićeva mapa Kosova sa zastavom Srbije čista provokacija Srbije…”

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Vršilac dužnosti privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti ocenio je danas da je najnovija izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića i “objavljena mapa Kosova sa zastavom Srbije, pokazala destruktivni odnos severnog suseda Kosova”.

“Uprkos brojnim obećanjima Srbije, uz garancije međunarodnog faktora za mir, stabilnost i napredak regiona, provokacija koje dolaze od našeg severnog suseda, Republika Kosovo angažovano i odlučno nastavlja put ka brzom učlanjenju u NATO, Evropsku uniju i svim relevantnim međunarodnim institucijama”, napisao je Hoti na svom nalogu na Fejsbuku.

“Kosovo nije naše breme, već naš krst, a sa krsta se bolje nego ispod njega, vidi vaskrsnuće”, piše ispod mape Kosova i Metohije sa srpskom zastavom koja je objavljena Vučićevom Instagram nalogu povodom 17. godišnjice “martovskog pogroma”, a to je izazvalo oštro reagovanje na Kosovu.

Rukovodilac delegacije Prištine u tehničkom dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri ocenila je da je “Vučićeva Srbija iznela nove provokacije protiv Kosova, pokazujući svoje hegemonističko stavove”.

“Jednom u dijalogu u Briselu kada je slično provocirao, odgovorila sam rekavši: ‘Izgleda da vam nedostaje NATO bombardovanje’. Opet mu kažem”, naglasila je Tahiri.

Vljora Čitaku je ocenila da je “objavljivanje takve mape verbalna agresija” i zatražila da se Vučić kazni.

Lider Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj ocenio je da je Srbija pod Vučićevom “autokratskom vlašću u hipnotičkom stanju” u kojem se podstiče propaganda i mržnja prema susedima.

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Armend Muja je rekao da je Vučić “nasmešeni” Slobodan Milošević “i da ima iste namere da “Kosovo stavi pod srpsku dominaciju”.

Prištinski mediji javili su da je na tu objavu reagovao i ministar za dijasporu Albanije Pandeli Majko, koji je rekao da je Srbija u Vašingtonu potpisala izjavu “da poštuje regionalni mirovni proces”.

Majko je ocenio da “diplomatija ‘fotografija na instagramu’ obezvređuje ozbiljnost srpske države u međunarodnim odnosima.

“Suverenitet Republike Kosovo garantuje NATO, a ne Instagram. To je dovoljan razlog da srpski predsednik svojim građanima ponudi budućnost koju mogu da priušte. Uloga Gavrila Principa u vreme evropskih integracija nije dobro shvaćena. Srbija ne sme kapitulirati pred svojim nemogućnostima! Ni na instagramu”, naglasio je Majko.

Povodom “martovskog pogroma” 17. marta, Vučić je izjavio da više ne može da se ponovi nasilje nad Srbima na Kosovu, kakvo je bilo pre 17 godina, jer će Srbija imati odgovoran, jasan, ozbiljan odgovor”.

1 KOMENTAR

  1. Najvise provokacija je upravo i doslo od Kosovskih zvanicnika, upucenih Srbiji.Tada je EU cutala.Licemerje smo odavno prepoznali ,nema vise eu euforije .

Comments are closed.