Hoti tvrdi da nema pregovora o ZSO, Đurić da Priština ne poštuje potpisano, a Borel da je finalni dogovor moguć za par meseci

0
(BETAPHOTO/European Council/Zucchi-Enzo/DS)

Kabinet Avdulaha Hotija, premijera privremenih institucija u Prištini, saopštio je da neće prihvatiti dodatne pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, na čemu Beograd insistira.

Vlada u Prištini je saopštila da će ispuniti zakonsku obavezu o osnivanju ZSO, ali da neće prihvatiti da se pitanje ZSO ponovo pokrene kao tema za pregovaračkim stolom sa Beogradom.

Ovo saopštenje je usledilo uoči posete izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, tokom koje bi ZSO trebalo da bude glavna tema, piše Koha ditore, a prenosi RTS.

“U nastavku ovih obaveza, Kosovo je zaključilo pregovarački proces za ZSO otkako je postignut sporazum za takav entitet. Shodno tome, vlada neće prihvatiti izlaganje ove teme za pregovaračkim stolom, već će poštovati obaveze postignutog sporazuma, koje su potom regulisane odlukom ustavnog suda”, navodi se u saopštenju, prenosi Kosovo onlajn.

Takođe, novoimenovani ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, koji je bio šef Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju od 2014. godine do imenovanja za ambasadora u Vašingtonu, izjavio je za RTS da je sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) postignut pre sedam godina u Briselu i da odbijanjem da ga sprovedu zvaničnici Prištine “ne poštuju svoj potpis”.

On je rekao da će se na sastanku sa predstavnicima Srba, koji će biti održan danas u 12 sati, “prvo razmotriti nastojanja Prištine da dijalog suspenduje”.

Đurić je ocenio da kosovski Albanci nisu zainteresovani za dijalog iako je to “više u njihovom interesu”, kao i da medju njima postoji takmičenje “ko će bti gori prema Srbiji”.

Sa druge strane, šef diplomatije EU Žosep Borel veruje da je finalni dogovor Beograda i Prištine moguće postići za nekoliko meseci, uz rad u dobroj veri i duhu kompromisa.

“Ostajemo odlučni da privedemo dijalog Beograda i Prištine uspešnom završetku””, poručio je Borel, a prenosi RTS.

On je istakao da je uspeh dijaloga Beograda i Prištine ključan za stabilnost Zapadnog Balkana i cele EU.

“Mi ne propisujemo šta će biti rešenje već olakašavamo da dođe do dogovora. Niti želimo da veštački ubrzavamo pregovore niti da odugovlačimo s njima”, rekao je Borel.

Ponovio je da postoji “samo jedan dijalog” i to onaj koji “vodi EU”, a da su dobrodošle sve inicijative koje doprinose ovom procesu.

Borelje po završetku sastanka u Luksemburgu, kojim je predsedavao, naglasio da je Savet EU zatražio puno jedinstvo i podršku, kako za proces pregovora Beograda i Prištine, tako i za rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Specijalni predstavnik za dijalog rekao je da “nije uvek lako, ali obe strane su izrazile spremnost da napreduju u razgovorima uprkos bolnim izazovima”.

Istakao je da je rešenje “konflikta između Beograda i Prištine” neophodan uslov na putu Srbije i Kosova ka EU.

“Ulazak u EU je jasna perspektiva za ceo Zapadni Balkan, a u slučaju Srbije i Kosova imamo ovo specifično pitanje koje mora da se reši kroz pregovore”, rekao je Lajčak.

Diplomatski izvori navode da je specijalni predstavnik Lajčak na sastanku insistirao upravo na jasnijoj i bržoj evropskoj integraciji koja bi motivisala Beograd i Prištinu na angažman u dijalogu.

Lajčak danas stiže u Prištinu, a zatim i u Beograd, u pokušaju da odblokira pitanje Zajednice srpskih opština koje je dovelo do zastoja u dijalogu, zbog odbijanja Prištine da o tome razgovara.