Hoti: Radili smo izuzetno mnogo za integraciju Kosova u regionu…

0
Foto: Profimedia

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da je Kosovo radilo izuzetno mnogo za integraciju u regionu.

Tokom video obraćanja na samitu koji je organizovao Atlantski savez o Partnerstvu za Zapadni Balkan, Hoti je rekao da bi dalja saradnja zemalja regiona bila “zdrava” za ekonomski oporavak posle pandemije korona virusa.

“Ono što vidim je da ima volje od strane svih lidera da se zajedno radi na otklanjanju barijera medju državama”, kazao je Hoti i ocenio da je atraktivno da Kosovo bude deo saradnje tih zemalja.

Atlantski savez očekuje da ova konferencija doprinese ekonomskom oporavku regiona nakon pandemije korona virusa.

“Očekivane ekonomske i socijalne posledice pandemije korona virusa na Balkanu zahtevaju hitne regionalne akcije kako bi se izbegla trajna ekonomska stagnacija i potencijalna nestabilnost koja dolazi sa njom”, naveo je Atlantski savet koji očekuje dogovor lidera Zapadnog Balkana o većoj ekonomskoj saradnji uključujući slobodan protok robe, ljudi i usluga preko granica u regionu.

Atlantski savez organizovao je samit o partnerstvu za Zapadni Balkan kako bi olakšao i promovisao konkretne korake medju liderima u cilju regionalne ekonomske integracije koja može da podstakne ekonomski oporavak posle pandemije, dugoročno poboljša konkurentnost regiona i ojača njegovu privlačnost za investitore.

“Opipljive mere dogovorene na samitu, povezane i uklopljene u postojeće regionalne inicijative i dijaloge, poslaće važnu političku poruku o evroatlantskoj budućnosti Zapadnog Balkana u trenutku pojačane neizvesnosti”, saopštio je Atlantski savet u najavi samita.

(Beta)