Hoti: “Odluka Ustavnog suda će biti poštovana bez ikakve rasprave, razgovaraćemo unutar partije da li ću se ponovo kandidovati za premijera…”

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti izjavio je danas da pozdravlja odluku Ustavnog suda i da će ona biti poštovana bez ikakve rasprave o njoj.

On je na konferenciji za medije izrazio zadovoljstvo što je Ustavni sud pojasnio da odluke aktuelne Vlade ostaju na snazi i da Vlada ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

Zahtevao je da se Skupština ne raspusti bez usvajanja budžeta za 2021. godinu i dodao da je na tu temu imao sastanke sa šefovima poslaničkih grupa, koji su, kako je rekao, izrazili spremnost da se ubrza i usvoji budžet za sledeću godinu.

Na pitanje novinara da li će ponovo biti kandidat za premijera, Hoti je rekao da će se o tome razgovarati unutar stranke.

“Razgovaraćemo unutar partijskih struktura, u dobroj smo poziciji imajući u vidu dostignuća ove vlade. Ovo treba proceniti”, rekao je Hoti.

Ustavni sud je sinoć objavio odluku kojom je ocenio da je glas poslanika Etema Arifija nevažeći i naložio proglašavanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

U odluci se kaže da je sud jednoglasno odlučio da prijavu PS proglasi prihvatljivom.

Sud je ocenio da “shodno ustavu Kosovo i Zakona o opštim izborima lice osuđeno pravnosnažnom sudskom presudom u tri poslednje godine ne može biti kandidat za poslanika, niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova”.

Ustavni sud je presudio da “odluka Skupštine Kosova od 3. juna 2020. godine nije u skladu sa Ustavom, jer Vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika Skupštine Kosova”.

Presuđeno je da presuda nema povratno dejstvo i da na osnovu principa pravne sigurnosti odluke Vlade ostaju na snazi, a Vlada ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

1 KOMENTAR

  1. Напрактичније би вам било да тај ваш “уставни” суд донесе одлуку да вам је главни град Хаг, па тамо да вам се састаје скупштина. Ионако ћете тамо ускоро сви бити, а онда неће бити потребе да “држава” нема председника, премијера, председника скупштине,… итд.

Comments are closed.