(Beta) – Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti izjavio je danas da pozdravlja odluku Ustavnog suda i da će ona biti poštovana bez ikakve rasprave o njoj.

On je na konferenciji za medije izrazio zadovoljstvo što je Ustavni sud pojasnio da odluke aktuelne Vlade ostaju na snazi i da Vlada ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

Zahtevao je da se Skupština ne raspusti bez usvajanja budžeta za 2021. godinu i dodao da je na tu temu imao sastanke sa šefovima poslaničkih grupa, koji su, kako je rekao, izrazili spremnost da se ubrza i usvoji budžet za sledeću godinu.

Na pitanje novinara da li će ponovo biti kandidat za premijera, Hoti je rekao da će se o tome razgovarati unutar stranke.

„Razgovaraćemo unutar partijskih struktura, u dobroj smo poziciji imajući u vidu dostignuća ove vlade. Ovo treba proceniti“, rekao je Hoti.

Ustavni sud je sinoć objavio odluku kojom je ocenio da je glas poslanika Etema Arifija nevažeći i naložio proglašavanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

U odluci se kaže da je sud jednoglasno odlučio da prijavu PS proglasi prihvatljivom.

Sud je ocenio da „shodno ustavu Kosovo i Zakona o opštim izborima lice osuđeno pravnosnažnom sudskom presudom u tri poslednje godine ne može biti kandidat za poslanika, niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova“.

Ustavni sud je presudio da „odluka Skupštine Kosova od 3. juna 2020. godine nije u skladu sa Ustavom, jer Vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika Skupštine Kosova“.

Presuđeno je da presuda nema povratno dejstvo i da na osnovu principa pravne sigurnosti odluke Vlade ostaju na snazi, a Vlada ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

Komentar(1)

  1. Bobby
    22. децембар 2020. 20:53

    Напрактичније би вам било да тај ваш "уставни" суд донесе одлуку да вам је главни град Хаг, па тамо да вам се састаје скупштина. Ионако ћете тамо ускоро сви бити, а онда неће бити потребе да "држава" нема председника, премијера, председника скупштине,... итд.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.