Hoti: Glavni cilj u dijalogu sa Beogradom je da Srbija prizna Kosovo…

0
Foto: Profimedia

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je glavni cilj u dijalogu sa Beogradom da Srbija prizna Kosovo, preneo je danas portal Kosovo online.

Hoti je naveo da su ciljevi Kosova u dijalogu sa Srbijom: međusobno priznanje, članstvo u Evropskoj uniji (EU) i Ujedinjene nacije (UN), priznavanje Kosova od strane pet zemalja članica EU i ukidanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

U okviru debate, koju je organizovao Demokratski institut Kosova, pod nazivom “Koja je platforma Vlade Kosova u dijalogu sa Srbijom?”, Hoti je rekao da od postavljenih ciljeva Kosovo neće odustati. 

On je rekao da se od 2011. vodi dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali da će se od sada voditi ka međusobnom priznavanju. 

Naveo je i da ne veruje u “zaveru stvorenu oko dijaloga”. “Razne zavere o dijalogu sa mapama i priče o razmeni teritorija za mene nisu istinite i samim tim nisu deo razgovora. Postavili smo svoja načela i imam mandat da pregovaram na osnovu Ustava koji mi daje jasna ovlasćenja da vodim ovaj proces”, rekao je Hoti.

On je naveo da u okviru dijaloga neće razgovarati o pitanjima vezanim za teritorijalni integritet Kosova, dodajući da sporazumi moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova.

Prema njegovim rečima, sporazum bi trebalo da formuliše sva otvorena pitanja, kao što su nestala lica, penzije, katastarske zone, artefakti i mnogo drugih pitanja.

(Beta)