Hoti: “Energetska nezavisnost zajednički uspeh Kosova i međunarodnih prijatelja…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti izjavio je danas povodom početka delovanja takozvanog Kosova kao regulatornog područja u “regulatornom bloku Albanija – Kosovo” da je “energetska nezavisnost zajednički uspeh Kosova i međunarodnih prijatelja”.

On je ocenio da je “Operator sistema, prenosa i tržišta električne energije (KOSTT) na Kosovu otvorio novo poglavlje u bloku Albanija-Kosovo”.

“KOSTT je ispunio sve uslove predviđene sporazumom i sada posluje nezavisno. Podrška vlade energetskom sektoru biće maksimalna, jer je energetska stabilnost preduslov održivog ekonomskog razvoja zemlje, povećanja domaćih i stranih investicija, kao i u korist građana”, napisao je premijer Hoti na fejsbuku.

KOSTT od danas preuzima snabdevanje električnom energijom opština na severu Kosova i Metohije

Danas bi trebalo da prestane razmena električne energije između JP EPS i KOSTT koja je postojala do sada radi potreba snabdevanja potrošača na severu Kosova.

Inače, 20. aprila 2020. godine potvrđen je Sporazum o povezivanju KOSTT-a i Evropske mreže operatora prenosnog sistema (ENTSO).

Sporazum je stupio na snagu 15. maja 2020. i od tada su KOSTT i Kosovo postali regulatorno područje u okviru regulatornog bloka CA, s Albanijom.

Stupanjem na snagu Sporazuma, dodela interkonektivnih kapaciteta i upravljanje zagušenjima interkonektivne mreže Kosova realizuje se u okviru strukture Regulatornog bloka CA, a ne više Elektromreže Srbije (EMS) i prihodi od tih aktivnosti pripadaju KOSTT.

Time je otvoren put KOSTT-u da se integriše na regionalno energetsko tržište, da učestvuje u Albanskoj berzi energije (APEKS) i pusti u pogon 400 kilovatanu liniju Kosovo-Albanija.

Od danas KOSTT počinje “samostalan operativan rad” što je deo sporazuma sa ENTSO i funkcionisaće odvojeno od EMS-a.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500