Hoteli i restorani spremno dočekuju goste u doba pandemije: Počele obuke u cilju prevencije širenja COVID-a u turizmu

  0

  Danas je u Beogradu ozvaničen početak obuka „Čisto i sigurno“ za osposobljavanje ugostiteljskih i turističkih radnika u primenjivanju epidemioloških mera. Osnovni cilj je da se omogući bezbedan boravak gostiju u hotelima i restoranima širom Srbije. Kroz edukaciju, koja će trajati od februara do juna 2022. godine, proći će preko 8.000 učesnika, što će značajno smanjiti rizik u širenju COVID-19 u objektima koje turisti posećuju.

  Hoteli i restorani koji završe obuku će dobiti sertifikat „Čisto i sigurno“ kojim se garantuje da se u objektu sprovode sve preventivne mere. Sertifikacionu šemu „Čisto i sigurno“ je pokrenulo Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede Srbije (HORES)  uz podršku Ministarstva turizma, Turističke organizacije Srbije i  projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ kojifinansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

  „U osnovi svih faktora važnih za oporavak turizma jeste poverenje putnika u bezbedan boravak u hotelima i ugostiteljskim objektima. Upravo je značaj projekta „Čisto i sigurno“, koji se realizuje u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, u tome što je prepoznao ljudski faktor kao osnovu kvalitetne usluge u turizmu. Ulaganje u kapacitete i edukaciju zaposlenih je veoma važno kako bi se epidemiološke mere sprovodile na pravi način. Verujemo da će ovaj projekat u mnogo čemu unaprediti turistički promet i da će promovisati Serbiju na međunarodnom tržištu kao sigurnu turističku destinaciju“, rekla je pomoćnica ministra turizma Jelena Milenković-Orlić.

  Evropska unija podržava razvoj turizma i zaštitu kulturnog nasleđa u Srbiji jer turistički sektor ima veliki potencijal za stvaranje novih radnih mesta, posebno u ruralnim sredinama, a kulturno nasleđe je važno za očuvanje identiteta. Imajući u vidu da se situacija sa međunarodnim putovanjima konačno poboljšava, nadamo se da će ove godine mnogo stranih turista doći u Srbiju da otkriju njena blaga,“ izjavio je vođa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam Aleksandar Bec.

  „U saradnji sa GIZ-om, upravo sprovodimo drugu fazu obuke zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu, a cilj nam je da kroz edukaciju prođe 8 hiljada zaposlenih. Najvažnije nam je da gostima obezbedimo miran i bezbedan boravak u turističko ugostiteljskim objektima“, rekao je direktor HORES-a Georgi Genov.

  „Zahvilala bih se Evropskoj uniji i GIZ-u u ime Turističke organizacije Srbije, što su sa ostalim partnerima inicijatori šeme „Čisto i sigurno“ i verujemo da će ovaj projekat u mnogome doprineti da se turisti osećaju sigurno na destinacijama u našoj zemlji. Nama je na prvom mestu sigurnost svih turista koji dolaze u Srbiju, ali i bezbednost svih zaposelnih, kao i građana naše zemlje“, izjavila je direktorka TOS-a Marija Labović

  Kao odgovor na izazove koje je epidemija COVID-19 stavila pred turističke radnike, Evropska unija je kroz projekat “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” u martu 2021. godine donirala dezinfekcioni materijal i opremu turističkoj industriji u vrednosti od 662.000 eura.