Horizonti promene

0

U organizaciji kolektiva Ministarstvo prostora, od 23. do 29. avgusta 2021. godine u Sremskim Karlovcima, biće održan Zemaljski forum, bianualni program edukacije i razmene za ljude iz različitih oblasti društvenog angažovanja.

Zemaljski forum biće održan pod tematskim okvirom – Horizonti promene, sa preko 30 predavačica i predavača iz regiona i sveta i preko 100 učesnika.

,,Žudnja za promenom biće naš ključni pokretač u promišljanju progresivnih politika, institucionalnih praksi, kao i borbi za pravedno društvo u granicama planetarne izdržljivosti. Zemaljski forum ima za cilj da inspiriše razgovorima o progresivnim politikama kao i da pruži podršku upoznavanju i udruživanju aktera iz različitih disciplina i oblasti delovanja.”, ističu iz organizacije.

Ovogodišnji program sastavljen je od tri modula: priuštivo stanovanje; demokratizacija javnih usluga i upravljanja javnim resursima; pravedna energetska tranzicija. Komodifikacija stanovanja, kao očekivana manifestacija tendencije kapitala da raste i širi se na sve sfere društva, proizvela je sukob između stana kao krova nad glavom, kao osnovnog
ljudskog prava, sa jedne, i stana kao robe, odnosno izvora profita, sa druge.

U okviru modula o Priuštivom stanovanju učesnici će imati prilike da čuju Semjuel Stajna, Anu Džokić i Mark Nilena iz STEALTH.unlimited, Zlatu Vuksanović – Macura, Ivu Marčetić i druge.
,,Želimo da otvorimo prostor obrazovanje o aktuelnim narativima u polju društvene trasnforamcije kao i razmenu iskustava i uvida u polju praktičnih politika i borbi kroz predavanja, razgovore, predstavljanja inicijativa, radionice i filmske projekcije.”, navode organizatori.

Na forumu će biti reči i o formama zajedničkog upravljanja javnim uslugama i dobrima, novim mehanizmima participacije u procesima donošenja odluka, a biće i osvrta na rodno senzitivno analiziranje i kreiranje javnih politika, kao i na (ne)znanje o zagađenju, karbonskoj neutralnosti i zelenim politikama. O ovim i mnogim drugim temama govoriće Vladimir Đurđević, profesor na Fizičkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu; Vedran Horvat iz Instituta za političku ekologiju; Ivana Anđelković iz Združene akcije Krov nad glavom; Dubravka Sekulić, profesorka na Royal College of Art u Londonu i drugi.

Celokupan program foruma možete da pogledate na sajtu Ministarstva prostora. Za širu javnost, snimci predavanja biće dostupni na online platformama kolektiva nakon foruma.

Zemaljski forum organizuje Ministarstvo prostora u saradnji sa Heinrich Böll Stiftung kancelarijom u beogradu i GEF – Zelenom evropskom fondacijom (finansijski podržanom od strane Evropskog parlamenta) i uz podršku Fund Action zajednice