Hongkong i dalje potresaju protesti: Srednjoškolci u “ljudskim lancima” blokiraju železnicu

0

Srednjoškolci Hongkonga držeći se za ruke formirali su “ljudske lance” i pokušali da poremete podzemnu železnicu u novim akcijama prodemokratskog pokreta.

Akcija u ponedaljak organizovana je posle vikenda obeleženog teškim nasiljem.

Ta bivša britanska kolonija već tri meseca proživljava svoju najgoru političku krizu od predaje Kini 1997. godine, a gotovo svakodnevne akcije nagoveštavaju sve veće mešanje Pekinga u unutrašnje stvari tog polu-autonomnog regiona.

Peking, koji pokazuje nepokolebljivu podršku vladi Hong Konga, povećao je zastrašivanje, manevrisanje svojih snaga na granici i pritisak na hongkonške kompanije.

“Kraj je blizu” za mobilizaciju prodemokratije, upozorila je u nedelju uveče zvanična novinska agencija Kina u uvodniku, bez detalja.

To nije sprečilo demonstrante da u ponedeljak, odeveni u crnu boju svog pokreta, ponovo blokiraju vrata nekoliko stanica podzemne železnice, ključne za život Hongkonga.

Ipak ta akcija nije odstigla razmere blokade 5. avgusta, kada je satima bila paralisana čitava mreža železnice.

Srednjoškolci su u ponedeljak formirali “ljudske lance” i ispred nekoliko državnih srednjih škola. Neki su nosili gas maske, kacige i naočare, kao što to rade demonstranti kako bi se zaštitili od suzavca.

Neki đaci su izostali s nastave da bi prisustvovali demonstracijama.

“Hongkong je naš dom, mi smo budućnost grada i moramo preuzeti svoju odgovornost da ga spasemo”, rekao je jedan 17-godišnji đak.

Demonstranti su pozvali da u generalni štrajk bude u ponedeljak, ali izgleda da to nije uspelo.